Sahranjen Muamer Zukorlić 1Foto: Irfan Ličina

Predsednik Stranke pravde i pomirenja, potpredsednik Skupštine Srbije i bviši muftija Muamer Zukorlić sahranjen je danas u rodnom selu Orlje u opštini Tutin.

Kako je preneo Radio Sto plus, reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein Kavazović rekao je da Zukorlić nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

„Prijatelje i neprijatelje, svakoga od njih na svoj način, prisilio je da ga poštuju“, rekao je Kavazović.

On ocenio da će istorija BiH pamtiti još jednog značajnog Sandžakliju, „Muamera Zukorlića, koji je težio tome da Bošnjaci budu poštovani u svojoj državi Srbiji“.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić je pred više hiljada građana na centralnom trgu u Novom Pazaru rekao da je njegov prethodnik na čelu Islamske zajednice pripadao retkim ljudima koji unose promene u društvo.

On je podsetio na godine napornog rada u kojima je Zukorlić „vodio borbu“ za jačanje Islamske zajednice, vraćanje oduzete imovine i osnivanje visokošklskih ustanova.

„Žurio je kao da je znao da će kratkog veka biti“, kazao je Dudić.

Na gradskom trgu, u centru Novog Pazara, više hiljada vernika oprostilo se od predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP), potpredsednika Srbije i bivšeg glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Njegovo telo, dvadesetak minuta pre podne, dopremljeno je na trg, gde je klanjana podnevna molitva, a nakon toga klanjanana je dženaza namaz.

Među onima koji su prisustvovali ispraćaju sa gradskog trga bili su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i predsednik vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP).

Od Zukorlića su se govorima oprostili potpredsednik SPP i narodni poslanik Jahja Fehratović, glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić, reisu-l-ulema IZ BiH Husein Kavazović i bivši bosanskohercegovački vrhovni poglavar muslimana Mustafa Cerić.

Povorka sa telom preminulog, jednog od verskih i političkih lidera sandžačkih Bošnjaka, gradski trg napustila je u 13,10h i otišla prema selu Orlje, gde je Zukorlić sahranjen na porodičnom groblju.

Ceremoniju ispraćaja, molitvu i obraćanje, direktno su prenosili TV Sandžak i društvene mreže.

Opštinska uprava Sjenice proglasila je trodnevnu žalost, (7, 8. i 9. novembar) povodom smrti predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP), potpredsednika Skupštine Srbije i bivšeg glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukoirlića. U Novom Pazaru danas je takođe dan žalosti.

Bivši muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji je bio i potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, iznenada je preminuo u subotu u 51. godini, nakon predavanja koje je održao na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

IZ u Srbiji i SPP stižu brojni telegrami saučešća od državnih zvaničnika Srbije, partijskih lidera iz zemlje i država u okruženju, organizacija i institucija. Telegram saučešća uputila je i IZ Srbije.

Na društvenim mrežama, od Zukorlića se opraštaju mnogobrojni saradnici, poštovaoci i vernici, ali i predstavnici bošnjačkih političkih partija.

Šef delegacije EU u Srbiji izrazio saučešće povodom smrti Muamera Zukorlića

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izrazio je danas saučešće porodici, prijateljima i članovima partije povodom smrti predsednika Stranke pravde i pomirenja i potpredsednika Skupštine Srbije muftije Muamera Zukorlića.

„Bio sam rastužen kada sam juče saznao za smrt bivšeg muftije i člana parlamenta Muamera Zukorlića. Imao sam prilike da ga upoznam za vreme međupartijskog dijaloga. Moje najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i članovima političke partije“, napisao je Žofre na Tviteru.

Muamer Zukorlić, koji je iznenada preminuo u 51. godini, sahranjen je danas u rodnom selu Orlje, u opštini Tutin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari