Preminuo Muamer Zukorlić 1 Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bivši muftija Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju Muamer Zukorlić preminuo je iznenada danas u 51. godini od posledica srčanog udara, potvrđeo je Danasu u Novom Pazaru.

On je danas trebalo da održi predavanje na Internaciolnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali mu je neposredno pre toga pozlilo.

Zukorlić je bio lider Stranke pravde i pomirenja, poslaniik u Skupštini Srbije, na čelu Mešihata je bio do 2016. a od tada se intenzivnije počeo baviti politikom.

Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umetnosti.

Rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gde je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a srednju u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je bio „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsednika SPP izabran je Zukorlić, podseća se na sajtu Istinomera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari