Bez i jednog poena u produžetku, lošom organizacijom napada i nedovoljnom hrabrošću da u dodatnih pet minuta bilo ko, osim Miloša Teodosića, preuzme odgovornost košarkaška reprezentacija Srbije sinoć jednostavno nije mogla da izbegne poraz od selekcije Turske 64:69 u drugom kolu Grupe E Evropskog prvenstva u Poljskoj.

 

Srbija – Turska 64:69

(18:20, 15:16, 19:19, 12:9, 0:5)

Hala: Lođ Arena. Gledalaca: 5. 900.

SRBIJA: Popović, Tepić, Teodosić 16 (8as), Paunić 2, Bjelica, Marković, Tripković 3, Raduljica 8, Krstić 11, Perović 8, Veličković 12, Mačvan 4.

TURSKA: Jarangume, Guler 5, Atsur, Onan 3, Iljasova 22, Erden 6, Tunčeri 9, Savaš 2, Ašik 11, Arslan 7, Sjeršek, Turkuoglu 4.

 

 Imao je Stefan Marković u poslednja dva minuta meča nekoliko „otvorenih“ šuteva za pobedu, ali nijednom nije uspeo da pogodi koš, što je omogućilo „crvenima“ da ostvare i peti trijumf na kontinentalnom šampionatu. Ipak, bez obzira na tu činjenicu, izabranici selektora Dušana Ivkovića su najverovatnije obezbedili plasman u četvrtfinale. Neophodno je da u sredu savladaju Litvaniju (15.45, RTS) jer bi u tom slučaju zauzeli solidnu treću poziciju u svojoj grupi pred početak završne faze EP.

Što se tiče same utakmice, nijedna selekcija nije uspela da u prvom poluvremenu ostvari osetljivu prednost. Turska je forsirala igru pod košem u kojoj su se posebno istakli Omer Ašik (11 p) i Ernest Iljasova (22 p), dok je kod Srbije u prvih 20 minuta dirigentsku palicu držao Miloš Teodosić (16 p, 8 as). Ipak, zahvaljujući Iljasovinim preciznim šutevima van linije 6,26 izabanici Bogdana Tanjevića su na veliki odmor otišli sa prednošću od 3 poena – 33:36.

U nastavku utakmice „crveni“ su uspeli da u 35 minutu steknu maksimalnu zalihu od 8 poena (42:50). Međutim, košarkaši Srbije su lepom paletom poteza i preciznim šutevima za tri poena Teodosića i Novice Veličkovića (12 p, 7 sk) uspeli da sustignu protivnika i da u regularnom delu utakmice izjednače na 64:64. Međutim, u dodatnih pet minuta neadekvatnim rešenjima u napadu protiv zonske odbrane Turske Nenad Krstić i saigrači nisu uspeli da ostvare trijumf. Bilo je evidentno da su „orlovi“ sinoć platili danak neiskustvu. Stalno forsiranje Krstića (11 p, 7 sk), preslab defanzivni skok i nedovoljna smelost da prodorom napadneu protivnički koš, koštalo je selekciju Srbije nesrećnog poraza. Dobro je da vremena za popravni dalje ima jer već u sredu puleni Dušana Ivkovića imaju priliku da protiv Litvarnije rezervišu mesto među osam najboljih selekcija na Evropskom šampionatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari