"Danas gotovo po pravilu gradi svoje priče o Crkvi na osnovu poluistina": SPC negira da su se Vučić, Šmit i patrijarh Porfirije sastali u Patrijaršiji 1foto FoNet/SPC

Na internetskoj prezentaciji Dnevnog lista Danas kao najvažnija, prva i naslovna vest, 21. i 22. oktobra stoji potpuno lažni, izmišljeni tekst o tome da se patrijarh Porfirije u Patrijaršijskom dvoru sastao sa Aleksandrom Vučićem i nemačkim političarem Kristijanom Šmitom, naveli su na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

„Ni Kabinet Patrijarha srpskog, na koji se kao izvor informacija svog potpuno lažnog i izmišljenog teksta Danas poziva, ni bilo ko iz Srpske Patrijaršije nema potrebu da komentariše ili da demantuje bilo koji tekst o Crkvi iz ovih novina, jer bi to bio svakodnevni posao, da nas u Danasu bolje razumeju full time job. Nažalost, Danas gotovo po pravilu gradi svoje priče o Crkvi na osnovu poluistina, a neretko i na potpunim neistinama, kao što je to slučaj sa pomenutim tekstom. Oni znaju zašto“, stoji u saopštenju.

Ipak, kako se dalje u saopštenju navodi, radi vernog naroda, pogotovo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, gde „ovakvi izmišljeni i lažni tekstovi“ u narodu izazivaju zabunu i nepoverenje prema crkvi i patrijarhu Porfiriju, istakli su da su dužni da kažu da nikakav sastanak ove vrste nije održan, ni planiran, niti da se Patrijarh „u bilo kojoj varijanti sastao sa g. Šmitom tokom njegove posete Beogradu ovih dana“.

„Činjenica je samo da je nemački političar 20. oktobra posetio Hram Svetog Save, o čemu je javnost obaveštena putem sajta Hrama, a vest o tome preneli su gotovo svi beogradski mediji, osim Danasa. I to je sve. Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, ni Crkva u celini, se ne mešaju u izborni i postizborni proces, bilo gde i bilo kada, pa tako ni u Republici Srpskoj ili u Bosni i Hercegovini. Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve g. Porfirije, kao duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba, bez obzira na to gde žive ili koju političku ili ideološku opciju zastupaju, se moli za slogu, razumevanje i napredak čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj, bez obzira na izborne rezultate. U ovim turbulentnim vremenima, Patrijarh se naročito moli za miran suživot i saradnju svih naroda u Bosni i Hercegovini“, zaključeno je u saopštenju SPC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari