Danas Intervju na mreži: Kakvi su uslovi vantelesne oplodnje u Srbiji?

Poslušajte novi podkast Danasa

Ostavite komentar


  1. Srbija bi u sklopu jedne od najlepših banja Materuške Banje mogla izgraditi centar za vantelesna oplodnju i uopšte kliniku za lečenje steriliteta. Već čitav vek je Materuške Banja poznata i u svetu zbog svoje lekovitosti u lečenju ženskih bolesti i steriliteta. Nažalost, izbeglice, interno raseljena lica i migranati su devastirali i uništili tu prelepu banju pored najlepšeg i najstarijeg manastira Žiče tik uz Kraljevo.

    1. Samo Bog može podariti život, sve ostalo je izopačenost sistema. Ukoliko vam Sveti Bog ne da decu, očigledno ima neki razlog zašto vi niste materijal za majčinstvo. Pođite od sebe, očistite se od greha i videćete.

      1. Inace nemam obicaj da komentarisem, ali ovo sto sam procitala me do te mere sokiralo, da prosto moram. Kako Vas nije sramota da napisete ovako nesto? Ja recimo jesam bila materijal za majcinstvo, ali je suprug nakon karcinoma imao posledice koje su nas primorale na vto, koja je uspela iz prvog puta, srecom. Bas me zanima da li biste ovako nesto napisali da ste u pitanju Vi licno, ili neko koga veoma volite, sestra ili brat recimo!

  2. Poštovani,
    lekar sam i ceo radni vek lečim mušku stranu sterilnog braka.Ono što se zadnjih godina radi sa marketinškom jakom podrškog je zabluda da će se sa >VTO obnoviti stanovništvo Srbije,uspeh metoda uZapadnim zemljama je do 15%,naše ordinacije se hvale sa nerealnim brojevima.Svedok sam da se žene u dobi od 20 odina šalju na VTO,kada još nisu prošle sva ispitivanja oba člana sterilnog braka.Za mene je to atak na zdravlje mlade žene,nije sporna želja za detetom nego prečice koje su nažalost duboko u svim našim centrima.Sigurno je materijalna stimulacija od strane države još jedan motiv .Često se čine inseminacije kao prva fazua ovog procesa kada se neobrađena sperma,sa raznim upalama umacuje direktno u matericu.Današnje polne bolesti su Hlamidija,Mikoplazma i Ureaplazma,koje nemaju neke simptome ali suveliki problem bračnog steriliteta.Mišljenja sam da se lečenjem adekvatnim upala koje su zajedničke za sterilan bračni par može stratiti broj VTO i više trudnoća prirodnim putem(ponekad stimulacija žene za propremu VTO,sazrne više jajnih ćelija ,u mojoj praklsi 20 kod žene od 24 godine,znači praktično ona nema jajnu ćeliju zrelu prirodno narednih 24 meseca).Mislim da je edukacija mladih od osnovne škole i kroz period srednje škole nešto što će pomoći boljem reproduktivnom zdravlju,više tribina on lajn u osnovi edukacija će samo stvotiri zdravu populaciju i omoći obnovi stanovništa Srbije Poz BĆ

  3. Ne razumem zasto se Dnas plasi da objavi cinjenicu , koja se primecuje od strane zena koje su na tim tretmanima . Treba promeniti sistem placanja privatnim ordinacijama koje se bave ovim stvarima . Sistem placanja treba da je: samo platiti uspesnu trudnocu , sve ostalo je uzimnaje novca od gradjana za „bezuspesne“ trudnoce . I ne samo to da bi se vise zaradilo od drzave vec mnoge trudnoce ne „uspevaju „a lecenje steriliteta je sa lekovima i hormonima koji bi kasnije mogli da izazovu i rak , ako se daje vise puta bespotrebno zene su nepotrebno izlozene takvom riziku a nacin placanja ne doprinosi trudu da sto veci broj zena u kratkom periodu ostane u drugom stanju .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.