rektoratfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Vladan Đokić, aktuelni rektor Beogradskog univerziteta kandidovao se za još jedan mandat, saznaje Danas.

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu nisu želeli da nam odgovore ko je sve do danas predao kandidaturu, budući da je 1. mart rok do kada dekani fakulteta treba da dostave obrazložene predloge za kandidate za rektora.

Umesto toga, savetovano nam je da tu informaciju tražimo po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Da je Đokićevu kandidaturu podržao njegov matični, Arhitektonski fakultet za Danas je potvrdio dekan ove visokoškolske ustanove Vladimir Lojanica.

Prema našim nezvaničnim saznanjima Đokić bi mogao biti jedini kandidat, ali potvrdu te informacije nismo uspeli da dobijemo.

Više dekana beogradskih fakulteta reklo nam je da, koliko znaju, osim Đokića druga imena nisu pominjana.

Odlukom o raspisivanju izbora za rektora i prorektore UB za period od školske 2024/25. do 2026/27. godine, propisano je da se obrazloženi predlozi za prorektore dostavljaju do 5. aprila.

Komisija sastavlja listu evidentiranih kandidata za rektora po azbučnom redu prezimena i prosleđuje je fakultetima i institutima u sastavu Univerziteta do 6. marta.

Izborna veća fakulteta i naučna veća instituta izjašnjavaju se o kandidatima za rektora do 5. aprila, pri čemu jedan fakultet, odnosno naučni institut može podržati najviše tri kandidata sa liste evidentiranih.

Konačno evidentiranim smatra se kandidat koji je dobio podršku minimum trećine fakulteta i instituta, tj. najmanje 14 podrški.

Procedura se nastavlja na Senatu, koji utvrđuje predlog kandidata za rektora do 17. aprila, glasajući najviše za jednog kandidata sa liste.

Utvrđenim kandidatom za rektora smatra se onaj koji dobije najmanje trećinu, to jest 21 glas članova Senata.

Sednica Saveta UB na kojoj će se obaviti izbor rektora i prorektora održaće se 9. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari