Danas je Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, u Srbiji desetak hiljada obolelih 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Danas se obeležava Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, odnosno Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, od kojih u svetu boluje oko 10 miliona osoba, dok se u Srbiji pretpostavlja da sa zapaljenskim bolestima creva živi oko 10.000 ljudi, od čega petinu čine mladi do 20 godina.

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS) podseća da je reč je o bolestima koje se najčešće razvijaju između 20. i 30. godine života, a pacijenti svakodnevno žive sa izuzetno neprijatnim simptomima, zbog čega izbegavaju putovanja i izlaske iz kuće.

„O Kronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu malo se priča zbog simptoma, poput velikog broja hitnih i nekontrolisanih stolica u toku dana, ponekada i do 20, krvarenja iz creva, gubitka težine, visokih temperatura i bolova u stomaku. Često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka i po nekoliko godina“, navedeno je u saopštenju.

Na Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, koji se obeležava pod sloganom „Život za peticu“, UKUKS je posao poruku mladim ženama sa ovom bolešću, da se ne plaše da planiraju porodicu i trudnoću, jer se prema statistici, zapaljenske bolesti creva, kod gotovo 50 odsto pacijentkinja dijagnostikuju u reproduktivnom periodu ili adolescenciji.

Gastroenterolog beogradskom KBC „Dragiša Mišović“ Zoran Milenković rekao je da rezultati brojnih studija govore da, ukoliko se ostvare uslovi, koji su jasno definisani zdravstvenim preporukama, trudnoća se i kod hronično bolesnih žena može odvijati i voditi kao i u opštoj populaciji, navelo je udruženje.

Pacijenti oboleli od bolesti creva, o trošku države, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), dobijaju deset savremenih terapija u 12 referentnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući i dve dečje ustanove – Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj i Institut za majku i dete.

„Broj pacijenata koji primaju biološku terapiji, koja je ujedno i najskuplja, trenutno prelazi 1.600. Danas na Listi lekova postoji deset savremenih lekova za bolesti creva, dok su pre desetak godina, kada je počela primena biološke terapije, postojala samo dva. Inače, inovativne terapije za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis odobravaju se pacijentima na osnovu odluka komisije RFZO, sačinjene od najuglednijih gastroenterologa, rekao je Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne, pa se za lečenje koristi više vrsta terapija, od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije.

„Trenutno su za lečenje inflamatornih bolesti creva u Srbiji u upotrebi inhibitori TNF-alfa (tumor nekrotizirajućeg faktora alfa). U našim kliničkim centrima ovaj oblik terapije uvodi se kod bolesnika koji nisu reagovali na prethodne konzervativne oblike terapije. Pored toga, od 2018. godine u Srbiji se daje i biološka terapija drugog mehanizma i deluje na nivou kretanja zapaljenskih ćelija – limfocita kojima ne dozvoljava prolaz u digestivni trakt. Od 2021. godine za lečenje ulceroznog kolitisa, u Srbiji se može dobiti i još jedan inovativni lek“ objasnio je gastroenterolog KBC Zvezdara Srđan Marković.

Ove godine fokus Svetskog dana su i IBD sestre i na ulicama Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada postavljeni su bilbordi na kojima su fotografije sestara koje se brinu o obolelila od zapaljenskih bolesti creva u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari