Danas konsultacije Tima za škole i Kriznog štaba, sutra odluka o radu škola na području centralne Srbije 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba i Tima za škole danas će imati konsultacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a u sredu će Tim za škole održati sednicu na kojoj će doneti odluku na koji način učenici iz centralne Srbije (koji su još ove nedelje na zimskom raspustu) nastavljaju od ponedeljka, 24. januara drugo polugodište.

Izvesno je da odlaganja početka drugog polugodišta neće biti, niti će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole pohađati nastavu onlajn.

To je juče potvrdio i ministar prosvete Branko Ružić, koji je, gostujući na RTS-u, kazao da su priče o prelasku na onlajn nastavu učenika koji su u prvom ciklusu obrazovanja nemoguće i nerealne.

Nerealno zvuče i apeli da se zimski raspust produži pošto je drugo polugodište počelo u Vojvodini 10. januara za učenike srednjih škola, a od juče i za osnovce.

Prema odluci Tima za škole, osnovci u Pokrajini ove nedelje imaju časove u školama, a srednjoškolci su na kombinovanoj nastavi.

Ponovnu histeriju u medijima o nastavku drugog polugodišta za đake za koje važi školski kalendar koji donosi Ministarstvo prosvete opet prate neujednačene izjave nadležnih o mogućim modelima nastave.

Nakon poslednje sednice Kriznog štaba (KŠ) u petak epidemiolog i član KŠ Branislav Tiodorović je rekao da bi bilo dobro da dve do tri nedelje u školama bude primenjena onlajn nastava, jer se očekuje „sudaranje“ korone i gripa.

Juče se oglasilo i Udruženje pedijatara Srbije koje je takođe preporučilo da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja korona virusa, koji se mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

„Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi početak škole na klasičan način, odnosno „povratak u klupe“ izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece. Dodamo li svemu i okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena, poput dece starija od 12 godina, samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, mogli bismo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa“, upozoravaju u Udruženju.

Pedijatri su ocenili da u takvim okolnostima, odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da se odluke o modelu realizacije nastave u vreme epidemije od samog početka donose u konsultaciji sa Timom za škole, a ranije Kriznim štabom, te da se svaki predlog razmatra i svaka odluka donosi dogovorom, u najboljem interesu učenika i zaposlenih.

Ministar Ružić je juče ponovio da nema razloga za odlaganje drugog polugodišta za učenike u centralnoj Srbiji, budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

– Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i korona virusa i sličnih komplikcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja – kazao je Ružić.

Inače, u stručnom uputstvu o organizaciji rada u osnovnoj školi, koje je doneto uoči početka školske godine, detaljno su razrađeni različiti modeli nastave, a prelazak na nastavu na daljinu za đake od prvog do četvrtog razreda nije predviđen čak i ako se opština, odnosno grad nađe u crvenoj epidemijskoj zoni.

U tom slučaju se nastava za učenike prvog ciklusa organizuje u školi, s tim da se odeljenja koja broje više od 16 učenika dele u dve grupe, a nastavu sluša najpre jedna, pa druga grupa.

Đaci jedne grupe imaju do četiri časa dnevno, a čas traje 30 minuta. Međutim, ukoliko odeljenje broji manje od 16 đaka, časove prate svi zajedno, a u ovom slučaju časovi nisu skraćeni, već traju po 45 minuta.

Izuzetak

Jedina mogućnost da učenici prvog ciklusa budu na onlajn nastavi je ako dođe do zaražavanja korona virusom unutar odeljenja, odnosno grupe koja broji do 16 učenika. U slučaju da se među njima pojave tri obolela učenika, to odeljenje/grupa se upućuje na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana. Ovakav način postupanja, u slučaju da dođe do zaražavanja u kolektivu, važi za učenike svih razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari