Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije u Guči danas u 10 časova počinje 47. Sabor trubača koji se u nedelju završava finalnim takmičenjem. Na Saboru koji se održava pod sloganom „Sviraj trubo, svirala za dugo – za veselje i ni za šta drugo“, očekuje se dolazak oko 600.000 gostiju iz inostranstva, a najviše iz Slovenije, Nemačke, Francuske, Grčke i Makedonije.

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije u Guči danas u 10 časova počinje 47. Sabor trubača koji se u nedelju završava finalnim takmičenjem. Na Saboru koji se održava pod sloganom „Sviraj trubo, svirala za dugo – za veselje i ni za šta drugo“, očekuje se dolazak oko 600.000 gostiju iz inostranstva, a najviše iz Slovenije, Nemačke, Francuske, Grčke i Makedonije.
U toj najvećoj smotri izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji za pet dana pojaviće se oko 1.500 učesnika iz zemlje i inostranstva, u raznim manifestacijama, među kojima su koncert Gorana Bregovića, ponoćni koncert 15 trubačkih orkestara i nastup 12 inostranih orkestara i kulturno-umetničkih društava.

Pijani vozači će se trezniti u policijskoj stanici

Tokom trajanja Sabora na mnogim putnim pravcima ka Guči biće pojačano prisustvo saobraćajnih patrola, izjavio je juče načelnik odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave Čačak Dragoslav Krdžić.

Posebnu aktivnost saobraćajna policija imaće na putnim pravcima koji vode od Guče prema Čačku, Kragujevcu, Užicu, kao i na Ibarskoj magistrali koja se smatra najugroženijom deonicom puta ka Beogradu.

Dodatna pažnja biće usmerena na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Krdžić je rekao da će vozači koji budu pod uticajem alkohola, kao i oni koji ne budu psihofizički sposobni da nastave vožnju, ako u automobilu niko od treznih saputnika ne poseduje vozačku dozvolu biti zadržavani u službenim prostorijama policije do istrežnjenja. On kaže da je prethodnih godina stvoreno negativno iskustvo, jer su se događale saobraćajne nezgode s tragičnim posledicama upravo na putnim pravcima van Guče. Za teretna vozila s prikolicom i poluprikolicom biće zabranjen saobraćaj na regionalnom putnom pravcu Čačak – Karaula – Guča, odnosno Guča – Markovica – Čačak. Takva vozila biće usmeravana preko Kratolske stene, Lučana i Guče. Za vreme sabora biće angažovani i policajci iz policijskih uprava Kragujevca, Beograda, Užica i Kraljeva.

Za 11 nagrada nadmetaće se 37 orkestara u tri kategorije, od pionira do seniora, a biraće se izvorno muziciranje, prva truba, kao i najbolji basista, tenorista i bubnjar, a ove godine prvi put će moći da glasaju i TV gledaoci širom sveta, preko SMS poruka.
– Ukoliko nas bude i vreme poslužilo biće to do sada najuspešniji dragačevski Sabor. Opština Lučani uložila je poslednjih nekoliko godina više od tri miliona evra u izgradnju infrastrukture koja je neophodna za održavanje manifestacije, a samo u pripreme za ovogodišnji Sabor utrošeno je oko sto miliona dinara. Tim sredstvima izgrađena je najveća višenamenska pozornica na Balkanu, moderan pres centar, motel, ali i objekti koji nisu u direktnoj vezi sa Saborom, kao što su bazen, tereni za male sportove, prilazni putevi, tri mosta, a u toku je i uređenje korita reke Belica. Do kraja ove godine biće završeni i radovi na izgradnji prvog međunarodnog civilnog heliodroma u Srbiji koji će imati carinsku i pograničnu kontrolu, ali će se prvi helikopter spustiti već danas u 12.30 – izjavio je za Danas prvi čovek opštine Lučani Slobodan Jolović, koji je i predsednik Saborskog odbora.
Ulazak u Guču neće se naplaćivati, ali će vlasnici automobila za jednodnevno parkiranje morati da izdvoje 500 dinara, dok parkiranje za autobuse košta 3.000 dinara.
Danas je na programu je otvaranje likovnih izložbi samoukih slikara, vajara i radova Dragačevskih tkalja, kada će biti predstavljene knjige i publikacije štampane između dva Sabora i projekcija dokumentarnog filma „Miris pleha“ u produkciji „NICOP’s“-a iz Pariza.
Finalno veče će otvoriti predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u prisustvu premijera Vojislava Koštunice. Domaćin festivala treći put zaredom je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić. Osim državnih zvaničnika, očekuje se da će Sabor posetiti zvanična delegacija Slovenije, kao i brojni ambasadori akreditovani u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari