"Danas" podneo zahtev Savetu za štampu da oceni intervju za koji je Vučić rekao da je gori od Informera 1Foto: Press centar UNS

Dnevni list Danas podneo je zahtev Savetu za štampu da oceni da li je u intervjuu sa glumcem Goranom Jevtićem koji je objavljen u maju ove godine prekršen Kodeks novinara Srbije.

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu tokom vikenda poistovetio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem u Informeru i intervju sa glumcem Goranom Jevtićem (osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom) u Danasu, zatražili smo mišljenje Saveta, kao samoregulatornog tela zaduženog za ocenu etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu.

„Ne znam šta da se izjašnjavam. Jesam za pooštravanje kazni silovateljima. Ali ako mogu na utičem na zakonopisce i zakonotvorce jeste da se dodatno pojačaju kazne za silovatelje. Ako me pitate da li sam novinar ili nisam, i da li bih objavio takav intervju, rekao bih da ne“, odgovorio je predsednik na pitanje novinara o tome kako vidi to što je Informer objavio intervju sa višestrukim silovateljem.

On je, međutim, dodao da je „tabloid Danas koji je u vlasništvu United Grupe“, imao intervju sa pravosnažno osuđenim pedofilom i silovateljem, glumcem Goranom Jevtićem.

„Što tada niste protestovali. Pustite sve ljude i novinare da rade svoj posao, pa makar i ovako radili. Neću se izjašnjavati jer bi se tako mešao u uređivačku politiku“, nave je Vučić.

Savet za štampu je već saopštio da je Informer nesumnjivo prekršio više tački Kodeksa novinara, kao i da je stiglo više žalbi na taj tekst te će se Komisija za žalbe izjašnjavati o ovom slučaju na sednici koja bi trebalo da se održi 27. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari