Danas probna državna matura iz maternjeg jezika: Šta očekuje srednjoškolce? 1Foto: matura.edu.rs

Oko 66.000 učenika trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola danas će polagati probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Testiranje će biti sprovedeno u 509 državnih srednjih škola i 70 privatnih.

Test iz maternjeg jezika će biti jedini koji će srednjoškolci polagati, s obzirom na to da je Ministarstvo prosvete nedavno otkazalo druga dva ispita, a toj odluci je prethodila vest da je prosvetna vlast odustala i od održavanja državne mature 2024. godine.

Iako je u ovom trenutku pomeranje državne mature za kraj školske 2025/26. godine predlog koji bi trebalo da se nađe u ranije najavljenim izmenama zakona, još se sa sigurnošću ne zna da kada će ih parlament usvojiti, budući da se čeka imenovanje novog ministra prosvete.

Kako je ranije najavljeno, ispit iz maternjeg jezika biće verna simulacija prave državne mature, od pakovanja i distribucije do pregledanja testova u skening centrima.

Ispit počinje u devet časova i traje do 12 sati.

Đaci su obavezni da u školu dođu u 8 i 15 i da u 8 i 30 časova budu raspoređeni po učionicama.

Ukoliko učenik zakasni, odnosno dođe na polaganje probnog maturskog ispita najkasnije do 9 i 30, po odobrenju predsednika školske komisije – direktora škole, može da pristupi polaganju maturskog ispita bez produžetka roka za završetak izrade testa.

Po pravilu, probni maturski ispit organizuje tako da u jednoj učionici bude raspoređeno po 15 đaka.

Udaljenost između klupa treba da bude najmanje 1,2 m u svakom smeru, a u svakoj klupi sedi po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu.

Škola može probni maturski ispit da organizuje i na druge načine, uz prethodno pribavljenu saglasnost okružne komisije.

Tokom pripreme prostorija u kojima će biti sproveden maturski ispit, klupe se numerišu tako što se na svaku klupu zalepi papir sa rednim brojem klupe. Redni broj klupe odgovara rednom broju učenika sa spiska učenika po azbučnom redosledu

Ispred prostorije u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu.
Dežurni nastavnici proveravaju prisustvo učenika prema spisku raspoređenih u prostoriji za polaganje.

Za realizaciju probne mature, dovoljna je potvrda dežurnog nastavnika i odeljenskog starešine o identitetu učenika.

Na probnom ispitu dežuraće nastavnici iz škola koje pohađaju učenici.

Privremeni rezultati probnog maturskog ispita iz srpskog/maternjeg jezika se za svakog učenika objavljuju na portalu mojamatura.gov.rs i u svim srednjim školama.

Ukoliko učenik smatra da postoje greške u pregledanju i bodovanju njegovog rada, ima pravo da uloži prigovor, a nakon isteka tog roka biće objavljeni konačni rezultati.

Ovo je prva probna matura koju polažu učenici trećeg razreda. Trebalo je da upravo oni budu prva generacija koja će iduće godine na kraju četvrtog razreda da polaže pravu državnu maturu, ali se od nje, kako sada stoje stvari odustalo.

Prošle godine, podsetimo, tadašnji maturanti četvorogodišnjih srednjih škola su učestvovali u drugom pilotiranju mature, ali rezultati  tog ispita nisu objavljeni.

U šturom saopštenju Ministarstva prosvete izneti su samo parcijalni podaci, a loše rezultate u celini nadležni su pravdali time da se generacija koja je polagala nije spremala i da nije bila motivisana za testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari