Danas se navršava 23 godine od masakra srpskih mladića u „Pandi“ - ko skriva istinu? 1Foto: Mesto zločina - Ulaz sa zadnje strane u kafić "Panda" u Peći

Od monstruoznog zločina u kafiću “Panda” u Peći, kada su ubijena šestorica srpskih mladića, danas se navršava 23 godine – ubice i nalogodavci i dalje su na slobodi, a porodice ostavljene bez odgovora.

Masakr se dogodio 14. decembra 1998. godine,

Dvojica napadača obučenih u crno i sa fantomkama na glavama, ušli su u večernjim časovima u „Pandu“ i rafalima iz automatskog oružja ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18). Ranjeni su Vlado Lončarević (18), Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

Danas se navršava 23 godine od masakra srpskih mladića u „Pandi“ - ko skriva istinu? 2
Foto: EPA/PHOTO

Istraga Tužilaštva za organizovani kriminal o ovom zločinu počela je tek u maju 2016.

U oktobru 2018. godine, Tužilaštvo je saopštilo da su ispitana 34 svedoka, što znači da su do 14. decembra prošle godine ispitana još samo dva svedoka.

Inače, do decembra 2013. godine, u javnosti je vladalo uverenje da su masakr u Pandi počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, pre šest godina, Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a sada predsednik Srbije, izjavio je da „ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo morati da se suočimo, kao na primer ubistva Srba u kafiću „Panda“ na Kosovu i Metohiji 1998. godine, za koja nema dokaza da su ga izvršili Albanci, kako se verovalo“.

Dve godine kasnije Vučić je kazao: „Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću „Panda“, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari