Danas se navršava 23 godine od pogibije generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju 1Foto: Ministarstvo odbrane

Danas se navršava 23 godine od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Neposredno posle ponoći 1. juna 1999. godine, Veličković je izgubio život od eksplozije rakete vazduh zemlja dok je bio na zadatku.

On je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju.

Sahranjen je u svom rodnom selu Crljenac, u opštini Malo Crniće.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović napisao je na svom Fejsbuk profilu da Srbija pamti svoje heroje.

“Za vreme obilaska položaja ratnih baterija PVO u selu Omoljica kod Pančeva nakon dejstava NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO Jugoslavije, jednim od projektila smrtno je pogođen i general Ljubiša Veličković. Hrabar, častan i nepokolebljiv, pravi vojnik, uvek je bio u žarištu zbivanja, na prvim linijama borbe. Niko od srpskih pilota nije ustuknuo, naprotiv, branili su srpsko nebo hrabro i neustrašivo. Ljubavlju prema otadžbini, nesebičnom žrtvom u teškim vremenima i hrabrošću vrednom svakog divljenja, stao je u red najvećih plavih heroja, čuvara srpskog neba. Čuvamo uspomenu na njega i ne zaboravljamo”, napisao je ministar Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari