Danas se održava statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića 1Foto: EPA-EFE/ PETER DEJONG

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove danas će biti održana statusna konferencija u postupku bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Član tima odbrane Branko Lukić rekao je Srni da će danas u sudnici biti Mladić i njegov advokat Dragan Ivetić, koji će izneti i neke zdravstvene zahteve, dok će se tužilac i sudsko veće uključiti putem video-linka.

„Uvek se isto raspravlja na ovakvim konferencijama, o uslovima u pritvorskoj jedinici i zdravlju pritvorenika. A sada će biti tema i izlaganje žalbe. Advokat Ivetić će izneti neke zahteve u vezi sa zdravstvenim stanjem Mladića“, najavio je Lukić.

Lukić kaže da se ne zna koliko će statusna konferencija biti otvorena za javnost jer u Hagu, kako je rekao, ne žele da se zna kakvo je zdravstveno stanje Mladića.

On je naveo da bi trebalo da Mladić ima pravo da se obrati na toj statusnoj konferenciji, ali da se to, kako je rekao, pokušava izbeći jer on obično grdi veće.

Lukić je rekao da sumnja da će biti saslušanja u žalbenom postupku, koje je zakazano za 25. i 26. avgust u sudnici u Hagu, navodeći da odbrana neće pristati da se to saslušanje održi bez Mladićevih advokata i izlaganja žalbe.

Kada je reč o Mladićevom zdravlju, Lukić je rekao Srni da je ono stalno loše, teško i neizvesno.

Saslušanja u žalbenom postupku zakazana su za 25. i 26. avgusta u sudnici u Hagu, a strane moraju da obaveste Žalbeno veće da li će neko od Mladićevih advokata biti prisutan putem video-linka.

Prema utvrđenom planu saslušanja i statusne konferencije, Mladić će 26. avgusta na kraju saslušanja imati na raspolaganju 10 minuta da se obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu već je u nekoliko navrata odlagalo usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od leta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari