Prajd će biti održan, pretnje nas neće zaustaviti niti uplašiti – kaže za Danas izvršni direktor LGBT Forum Progresa Zdravko Cimbaljević, uoči prve gej parade u Crnoj Gori, koja se danas održava u Budvi.


Budva je juče ujutru bila iscrtana grafitima protiv organizatora parade a po gradu su bile izlepljene čitulje za Cimbaljevića, čija nevladina organizacija je organizator prvog crnogorskog prajda. „Sutra u podne ispustićeš svoju napaćenu dušu“, pisalo je na „umrlici“, koja nije uplašila Cimbaljevića.

– Ovo je klasično zastrašivanje, ali nas neće pokolebati. Parada počinje u podne i trajaće oko sat vremena. Planiramo kraću šetnju, delićemo promo-materijal, zastavice i razglednice Budve, specijalno štampane za ovu priliku – naglašava Cimbaljević.

Paradu ponosa podržala je Vlada Crne Gore, lokalne vlasti i policija.

– Predstavnici Vlade CG će prisustvovati povorci. Ne znamo tačno ko, ali podršku su nam dala brojna ministarstva. Doći će i predstavnici ambasada, a najavljen je i dolazak ambasadora Holandije u Srbiji, Lorana Stokvisa – kaže Cimbaljević.

Protivnici parade u Budvi prethodnih dana su organizovali potpisivanje peticije protiv te manifestacije, dok je udruženje prijatelja i navijača fudbalskog kluba Partizan iz Budve najoštrije osudilo održavanje povorke. „Energično se protivimo i osuđujemo ovaj devijantni i izopačeni skup. Sa žaljenjem konstatujemo da se na ovaj način baca mrlja na naš grad i sve porodične vrednosti i tradiciju koju smo baštinili vekovima. Budva, kao metropola turizma ne zaslužuje da u jeku turističke sezone bude domaćin i suorganizator ovakve nakaradne manifestacije“, navodi se u reagovanju prijatelja i navijača Partizana.

Cimbaljević ističe da je iznenađen ovakvim pretnjama, „iako Crna Gora važi za patrijarhalno i konzervativno društvo“.

– Ipak sam mislio da smo malo tolerantniji, ali ove reakcije pokazuju da su pripadnici LGBT populacije u Crnoj Gori ugroženi. Ohrabruje podrška nadležnih organa i od prajda ne odustajemo. On je bitan, zato što je prvi u našoj zemlji i zato što je korak ka unapređenju prava LGBT zajednice – naglašava Cimbaljević. Na pitanje da li su od nadležnih ili policije dobili „savet“ da eventualno odlože ili otkažu manifestaciju, naš sagovornik kaže da je bilo upravo suprotno.

– Od policije smo dobili uverenja da će učesnici biti potpuno bezbedni. Ne znamo tačnu informaciju koliko će policajaca biti na ulicama Budve, jer nismo dobili taj podatak, ali će ih biti dovoljno da sve prođe u najboljem mogućem redu – tvrdi Cimbaljević.

Budva, a ne Podgorica, odabrana je kao mesto održavanja prve Parade ponosa jer je u toku letnje sezone puna domaćih i inostranih turista. Podršku organizatorima crnogorskog prajda pružiće i aktivisti iz Srbije, ali, prema Cimbaljevićevim rečima, „ne u onolikom broju koliko smo ih očekivali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari