Akcija Danasa „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ održana je juče u Čačku i Guči, gde je prekjuče počeo 51. Dragačevski sabor trubača. Promotivni karavan Danasa prepodne je boravio na glavnom trgu u Čačku, gde su verni čitaoci i ostali Čačani uz kupljeni primerak Danasa sa specijalnim dodatkom o trubačkoj fešti u Guči, na poklon dobijali knjige, pakovanja Don kafe i mobilne brojeve Telkoma Srbije iz najnovije edicije za navijače Zvezde i Partizana.


Među prvima se na štandu u Čačku pojavio Momčilo Ilić Čarapić, koji kako kaže, Danas čita od samog početka.

– Vaš sam verni čitalac od prvog broja i mogu reći da sam se „navuko“ na vaš list – kaže Momčilo, dodajući da je pre Danas čitao Borbu i Našu Borbu, i sviđa mu se stil novinarstva kakav gajimo. U Danasu mu se najviše sviđaju kolumne Svetislava Basare.

– Sviđa mi se što se Basara u svojim kolumnama često poziva na Fridriha Ničea, mog omiljenog filozofa. On je „čuvar vatre“ onoga za šta smo se borili devedesetih dok smo zajedno demonstrirali protiv režima Slobodana Miloševića. Dobro je da ta vatra tinja u njegovim tekstovima. Ima oštro pero, ne stidi se i ne plaši da iznese istinu i svakom kaže ono što zaslužuje. Još više volim Vikend Danas, kada ga kupim subotom ujutru, osećam se kao da mi niču krila iz oba ramena. Žao mi je, opet, ponekad i da presavijem Danas kad ga kupim, koliko mi vaša novina znači za razumevanje stvari koje su oko nas. Mnoge tekstove isecam i čuvam ih da bi ih video i moj trogodišnji unuk Novak kad poraste. Mislim da bi se vaše novine i više prodavale da se štampaju na ćirilici – kaže Momčilo.

On dodaje da u Danasu ima i stvari koje ga nerviraju.

– Recimo komentari na rubrici Dijalog koji se razvlače u nedogled. Tu mislim na polemike oko toga ko je bio bolji – četnici ili partizani. Valjda bismo jedared trebali da konačno završimo sa tim ratovima od pre sedamdeset godina – jasan je Momčilo.

Štand Danasa obišao je i zamenik gradonačelnika Čačka Saša Obradović, koji Danas najviše voli da čita preko Interneta.

– Želim da vam se zahvalim što ste za vašu akciju izabrali Čačak, i to ste potegnuli put da obradujete naše sugrađane. Dobijaju na poklon jako interesantnu literaturu, a i lep je dodatak o Saboru trubača koji je u našem komšiluku preko Jelice. Sabor trubača je na neki način i naš, jer mi pomažemo opštini Lučani koja nema infrastrukturu da tokom te fešte reši sve komunalne probleme. Uz to, mnogi saboraši koriste smeštajne kapacitete u Čačku, a i više Dragačevaca živi u ovde nego u Guči – priča Obradović.

On dodaje da je Čačak sad u specifičnoj situaciji .

– Aktuelna Vlada Srbije i njihova ministarstva imaju selektivan prilaz kada teba ostvariti saradnju sa lokalnim samoupravama, pogotovo kada vlast nije kompatibilna sa republičkom. Za tri godine nijedan ministar nije došao u Čačak zbog toga, osim nekoliko iz SPS koji uz DSS, Novu Srbiju i radikale čine gradsku koaliciju – kaže Obradović.

Popodne u Guči, promotivni karavan našeg lista dočekao je trubač Janko Jovanović iz Zemuna, koji se ove godine takmiči u finalu Dragačevskog sabora.

– Hvala vam na lepom dodatku, nadam se da će i ova Guča biti tako lepa – rekao je Janko i na trubi odsvirao jednu numeru dobrodošlice.

Dušan R. Ivanović, predsednik Izvršnog odbora Ekološkog društva Dragačevo iz Guče, koga smo sreli kod spomenika trubaču u centru trubačke varošice, kako čita specijalno izdanje Danasa, rekao nam je da je i ovaj dodatak „pun pogodak“.

– Već treću godinu uspešno sarađujemo sa listom Danas u izradi dodataka posvećenih Dragačevskom saboru trubača u Guči. Pozdravljamo ovu akciju Danasa i mislimo da ona ima višestruku značaj za Sabor: informativni, istraživački, dokumentarni, promotivni… Ova akcija Danasa će imati značaj i za buduće istraživače o Saboru, a pored ostalih, Ekološko društvo Dragačevo, u saradnji sa Etnografskim institutom SANU iz Beograda, Turističkom organizacijom Srbije, i Filozofskim fakultetom iz Novog Sada, već šestu godinu realizuje najveće istraživanje o Dragačevskom saboru trubača, čije rezultate ćemo uskori ustupiti vašem listu – kaže Dušan R. Ivanović. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari