Današnje novine nisu naše, već štrajkbreherske 1

Zbog otkaza koje su dobili Željko Vujičić i Rada Nikolić, novinari beogradskog lista „Sport“ su se solidarisali sa njima, zatvorili se u redakciju i otpočeli štrajk.

Pojedini mediji objavili su da je bilo intervencija policije, a štrajkači su događaje pojasnili u otvorenom pismu javnosti. Broj koji će izaći u subotu na kioscima „nisu novine koje je proizvela legitimna redakcija“, kaže se u pismu se kako se navodi na sajtu N1 televizije. Inače radi se o 21.033. broju ovog lista, koji izlazi 71 godinu, a čiji je direktor od oktobra 2015. Saša Mirković. Štrajkači su potvrdili da je vlasnik doveo štrajkbrehere da završe pomenuti broj.

„Nažalost, ono što se naslućivalo mesecima, tačnije od 1. oktobra 2015. godine, kada je Kompanija “Novosti” nezakonito prodala DSL “Sport”, firmi “Beoton” iz Bora, danas se obistinilo: najstariji dnevni sportski list na Balkanu posle 71 godine časnog bitisanja sutra ne izlazi“, navode u otvorenom pismu javnosti.

U pismu navode da je Saša Mirković, još od prvog dana, pokušao da „prevari zaposlene takozvanim aneksom ugovora po kojem svaki zaposleni pristaje na primanja manja za 20 odsto“, ali da su uspeli da se zaštite.

„Nažalost, od primanja nismo videli mnogo, a i kad jesmo to je bilo zaslugom Inspekcije rada, koja nam je i dalja jedina nada da možemo da dobijemo zarađeno. U ovom trenutku, 29. jula 2016, duguje nam se plata za april i sve naredne. Nadoknadu za prevoz nismo dobili od januara. Mnogi među nama, a nema nas mnogo, ne mogu mesecima da overe zdravstvene knjižice za sebe i decu, jer Mirkovićeva firma ne uplaćuje osiguranje“, tvrde u pismu i navode da javnost pokušava da se ubedi da je redakcija kriva za neizlazak štampanog izdanja “Sporta”. 

„Reč je o bestidnoj laži. Istina je na drugom mestu. Mirković je kupio “Sport” da bi ga ugasio“, navodi se u pismu koje su potpisali zaposleni u Sportu: Zoran Ivković, Mirko Marković, Željko Vujičić, Branko Sekulović, Dragan Simić, Jovan Jovanović, Srđan Pestorić, Srđan Stamenković, Boško Živančević, Rada Nikolić, Valentina Spasojević, Vuk Žarić, Dragan Rajković, Bojana Grandić, Dragan Radović, Nenad Bekan, Vesna Đerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari