Danasova anketa: Da li Kragujevčani slave Novu godinu po julijanskom kalendaru 1Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Na ovo pitanje postavljeno na društvenoj mreži Facebook stiglo je nekoliko stotina odgovora. Izdvajamo najzanimljivije.

Pitanje je na prvi pogled nekome možda delovalo i kao nesvrsishodno, jer ko ne slavi Novu godinu po Julijanskom kalendaru, a etnički pripada srpskoj naciji.

U anketi ima svakavih odgovora. Izdvajaju se oni, čvrsto, nacionalno opredeljeni po kojima je to jedina prava Nova godina, naša – srpska i da priznaju samo nju jer su im je i pradedovi svetkovali.

Veliki broj odgovora podseća da je ona bila interesantna samo u doba socijalizma kada je bila zabranjivana. Sa padom tog sistema i njeno praznovanje je kod mnogih izgubilo na interesantnosti, kaže jedan od naših pratilaca na Fejsbuku i objašnjava:

“Dok su mi branili za vreme komunista i milicija išla od kafane do kafane i isterivali nas napolje, tada sam slavio sa slašću sada isto slavim ali nekako nema nekih čari kao tada, valjda sam ostario pa mi je to sada drugojačije nekako.”

Danasova anketa: Da li Kragujevčani slave Novu godinu po julijanskom kalendaru 2
Foto: Zoran Mišić

Ima i onih za koje je i tada „bila samo šofesrki praznik” a većina se slaže da je kao posebni proslavu danas malo ko spominje ili zvanično obeležava.

“Da! Nekada u komunizmu to je bio ,,praznik šofera“. Organizovane su proslave, gde su bili sve radne strukture. I tako se zatekao na toj proslavi i načelnik SUP-a. Poznavajući ga ja mu čestitam Novu godinu. Nije mi uzvratio, ali mi je rekao da se nada da je čestitka bila upućena za 1. januar. Rekoh: „Samo se nadaj“, što se i ispostavilo da je par godina kasnije, dolazio na doček i kupovao jaja za Uskrs”, kaže Kragujevčanka.

Danasova anketa: Da li Kragujevčani slave Novu godinu po julijanskom kalendaru 3
Foto: Z. Mišić

Naravno uvek ima onih, „nedremajućih” očiju koji podsećaju da Julije Cezar nije bio ni Srbin, ni pravoslavac (porede ga čak saHilterom).

“Ne. Julijanski kalendar nije Srpski. Julije Cezar je bio bezbožnik i mnogobožac. Bio je uzor Hitleru. Osvajač i tiranin. Ako već u svakodnevnom životu koristim Gregorijanski kalendar onda prema njemu slavim i Novu godinu kao i pravoslavni Grci”, glasi jedan od komentara na našu anketu.

Drugi podsećaju da najprecizniji kalendar ikada urađnen nije ni julijanski ni gregorijanski već onaj koji je izradio Milutin Milanković.

“Ne. Slavim Novu godinu po najtačnijem Milankovićevom kalendaru, a to je 31.12”, kaže učesnica u anketi.

Deo onih koji su odgovorili insistira na tome da mi slavimo sve praznike koji postoje i ne postoje. Neke od njih to iritira – samo što još baba kuranu ne slavimo dok je drugim to „super i tako treba“.

“Srbi sve slave samo još ovu baba kuranu od sledeće godine da spomenu”, komentar je jednog učesnika ankete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari