Danasova anketa: Šta Novosađani zameraju urbanistima u predlogu GUP-a grada do 2030. godine 1foto: R.B.

Javne prezentacije Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada do 2030. godine, održane proteklih dana, podsećale su na skupštinske debate. Razmenjivane su teške reči i optužbe između građana i urbanista, ali su se čule i brojne konkretne primedbe i predlozi kako da se grad planski razvija i građanima omogući bolji život.

O novom planu se debatovalo i još uvek raspravlja i preko brojnih društvenih mreža, a u sve to i Danas se uključio kroz anketu, vox populi (glas naroda) sa pitanjem „Šta zamerate urbanistima u predlogu GUP-a Grada Novog Sada“.

Pitali smo pratioce naše fejsbuk stranice da li im se sviđa budući izgled grada kako je to predstavljeno u Generalnom planu.

Sudeći po komentarima, građani mnogo toga zameraju urbanistima, negoduju zbog preterane urbanizacije i betoniranja na uštrb zelenila.

Odnosno, pesmica i poruka Zmaj Jove Jovanovića: „Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi“ planeri su prilagodili u „Gde god nađeš zgodno mesto tu beton nasadi“.

Danasova anketa: Šta Novosađani zameraju urbanistima u predlogu GUP-a grada do 2030. godine 2
Novi izgled centralnog trga, Foto: Beta/D. Gojić

Tijana V. hoće više zelenila: „Zameram što se nameštamo investitorima umesto građanima i humanom stanovanju. Zameram što trpaju u beton sve zeleno, što ne planiraju drvorede i parkove već „Galensov grad na vodi” i još mnooogo toga“.

Milan P. se ljuti i poručuje: „Sve, što prave grad po meri lopova i investitora“. I Olivera K. je besna na planere: „Kao prvo, ima li tamo urbanista sa mozgom, onih koji su odavde, koji osete duh ovog grada i koji gledaju da se ovde živi humano, ljudski, a ne kao u kokošinjcima“, napisala je ona.

„Zameram urbanistima što slušaju AV preko gradonačelnika Miloša nejakoga. Da li se oni ponašaju kao investitori, a rade za naše novce“, zanimalo je Roberta S.

Jasna M. odgovara kratko: „Sve, lakše bi bilo nabrojati šta ne zameram“.

Dok Dragana D. smatra da su urbanisti krivi za sve loše u gradu i promenu načina života: „Uništili su ovaj grad i naš način života, normalan način života, ugrozili su javno zdravlje i nama i budućim generacijama. Oduzeli su nam kulturu življenja, slobodu kretanja i pravo na normalnu životnu sredinu, i nama i našoj deci. Bili smo protivnici atomske energije i GMO hrane, a davimo se izduvnim gasovima automobila!“

Gabriela B. staje u odrbanu Telepa i Šodroša: „Zameram uništavanje Šodroša-netaknute prirode i stanište mnoooogih životinjskih vrsta. Zameram što Telep, nekada naselje sa kućama, sada se pretvara u solitersko, bez trunke privatnosti za one, koji svoje kuće ne daju. Zameram što se građani, zapravo, ništa ne pitaju, a dužni su da trpe. Da trpe gomilu betona.“

Istovremeno, Dragana D. osetila je potrebu da svoj odgovor proširi i dodaje: „Predhodni graditelji su im ostavili lepotu od grada, a današnji su zabetonirali sve, rasprodali javne i zelene površine, svuda parkinzi i automobili! Stambena Salajka i Podbara, trovačnice od izduvnih gasova automobila, gomila zgrada i stanova, hiljade ljudi doseljavaju – nemamo čak prostora ni za kretanje, peške, biciklom, park – ni jedan!“

Zoru J. muči nešto drugo, nedostatak komunalne infrastrukture i odgovara: „Zameram što 4 kilometra od centra nemam kanalizaciju, to jest na Klisi. Mislim da je krajnje vreme da se uradi nešto po tom pitanju“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari