Danica Ilić - operska pevačica koju je Beograd odbacio 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina list Vreme pisao je o Danici Ilić, operskoj pevačici koju je Beograd odbacio a Berlin široke ruke prihvatio, dok je list Pravda pisao o neobičnom putu Kristine Zederbaum, od ljubomorne devojčice do filmske zvezde.

Danica Ilić, članica državne opere u Beču će 25. marta pevati u dvorani Kolarčeve zadužbine, pisao je tada list Vreme.

Ovo je prvi put da se posle odlaska u inostranstvo, gde je postigla značajan uspeh kao operska pevačica, vraća na domaću scenu. Pevaće na koncertu Beogradske filharmonije, a 28. marta biće gost u Narodnom pozorištu u operi „Trubadur“.

Danica Ilić - operska pevačica koju je Beograd odbacio 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Danica Ilić završila je školu u Beogradu i svojim glasom osvajala je simpatije publike. Međutim, za nadležne u direkciji Beogradske opere to nije bilo dovoljno.

Ova dama odlazi u Berlin i već posle prve audicije dobija angažman operske pevačice svetskog kalibra.

Njena karijera kreće uzlaznom putanjom. Ljudi iz čitavog sveta su joj nudili uloge. Neke od njih zahtevale su da bude previše udaljena od domovine ili da promeni ime i takve je brzo odbijala.

Danas, kao priznata operska pevačica vraća se u Beograd, gde je napravila prve muzičke korake.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

O Zori Leander i Kristini Zederbaum, dvema filmskim zvezdama koje su imale potpuno različite puteve, mogli smo da čitamo u listu Pravda.

Dok se Zora mukom probijala kroz život, Kristinu je u filmsku industriju uputio, možemo slobodno reći, inat.

Kristina je imala bezbrižno detinjstvo u Švedskoj, otac joj je bio naučni radnik, dok joj je majka pisala pripovetke za decu.

Uprkos tome postojalo je nešto što je kvarilo mir i spokoj ove filmske zvezde.

Danica Ilić - operska pevačica koju je Beograd odbacio 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Kristina kaže da je imala dve sestre, koje su na njenu žalost bile lepše od nje.

„Kada smo sve tri odrasle, svi mladići koje smo poznavali, udvarali su se jedino njima, a mene niko nije hteo ni da pogleda.“

Ovo je dovodilo do spora između sestara, a Kristina je obećala da će se osvetiti i da će mladići poludeti za njom.

Tokom studija u Berlinu, slučajno joj je palo na pamet da ode u filmski studio. Režisere je očarala svojom ženstvenošću i gracioznošću, i bili su ubeđeni da će od nje napraviti glumicu prvog reda.

Nakon ove prve uloge, već sledeća je bila u velikom filmu. Ono što je zanimljivo je da njen otac nije znao šta mu ćerka radi u Berlinu i jednog dana je slučajno otišao u bioskop gde se prikazivao njen film.

Na razočaranje mnogih, Kristinu je vratio kući. Videvši ćerkin talenat, brzo se predomislio i dozvolio joj da se vrati.

Kristina se ubrzo udala za najvećeg nemačkog režisera Vejta Harlana. Nakon silnih uspeha, setila se svojih sestara kojima „baš ništa vredelo što su lepše od nje“.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari