Danima traže stvari pokojnika 1Klinički centar Niš Foto: Beta/Saša Đorđević

Porodica Zorana Milenkovića (43), radnika MUP-a iz Kuršumlije, koji je preminuo od posledica korona infekcije na Klinici za anesteziju i invazivnu terapiju Kliničkog centra Niš, ni posle skoro nedelju dana od preuzimanja tela nije dobila njegove lične stvari, zbog čega je zapretila i tužbom protiv ove ustanove.

U KC-u kažu da stvari „traže“ i veruju da će ih Milenkovići uskoro dobiti, kao što su ih dobile i porodice ostalih preminulih, od kojih neke sa zakašnjenjem „zbog gužvi i posebnih mera u kovid zonama“.

Bojana Milenković, supruga preminulog Zorana, kaže da je suprug preminuo 19. decembra, a da je porodica već nakon preuzimanja tela videla da njegovih ličnih stvari nema.

Ona kaže da im je, nakon poziva i molbi da im budu vraćena bar Zoranova lična dokumenta, rečeno da je to „zagubljeno“.

– Posle pretnji tužbom, kazali su nam da su stvari „nađene“ i da ih „možemo preuzeti u bilo koje doba“. Ali, prilikom preuzimanja, vraćena nam je samo njegova lična karta i 4.000 dinara, a do danas nam nisu vratili njegov mobilni telefon, bankovne kartice, jaknu, duks, veš, ćebe… Nije nam stalo do tih stvari u materijalnom smislu, one za nas imaju emotivnu vrednost. U mobilnom telefonu su snimci naše porodice, naše dvoje dece, njega…Toliko sam revoltirana, da sam spremna da idem i lično tražim i njegove čarape i svaku drugu sitnicu koju je imao sa sobom u bolnici, kaže za Danas Bojana Milenković, dodajući da je stvari njenog supruga tražio i komandir policije u Kuršumliji.

Naša sagovornica kaže da je njen suprug hospitalizovan 16. decembra, i da je bio na kiseoničnoj potpori, ali ne i na respiratoru.

Porodici je saopštavano je on „dobro“, „stabilno“ i da laboratorijski postaju bolji.

Zamoljeni su samo da mu kažu da ne skida masku sa kiseonikom, što je povremeno činio. U toku noći se dopisivao SMS porukama sa bratom, a onda su im ujutru saopštili da je preminuo.

Uprava niškog KC do zaključenja ovog izdanja nije odgovorila na pitanja našeg lista o „gubljenju stvari“ preminulog Milenkovića.

Nezvanični izvori u KC su nam kazali da je Milenković najpre bio hospitalizovan u stacionarnom delu, a potom na odeljenju intenzivne nege, te da su porodici dostavljene stvari iz intenzivne, a ne i ostatak stvari koji se nalazio u stacionarnom delu.

– Treba imati u vidu da su stvari preminulih pacijenata kontaminirane, izolovane, stavljene u žute kese, i da njima rukuju radnici u skafanderima. Koordinatorka na Klinici za anesteziju je obaveštena o ovom slučaju, stvari se traže i trebalo bi da ovo ubrzo da se reši, rekli su naši sagovornici.

„U aprilu sve pronađeno“

Naši sagovornici su nam kazali i da je tokom devetomesečne borbe sa virusom korona u KC Niš bilo slučajeva zaturanja ličnih stvari preminulih pacijenata, ali da su „sve te stvari pronalažene i dostavljane porodicama“. Prema njihovim rečima, takvih slučajeva je naročito bilo u aprilu, kada je u niškom KC bezmalo istovremeno hospitalizovano skoro 200 korisnika Gerontološkog centra Niš, od kojih je, po zvaničnim podacima, preminulo njih 50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari