Dašić (Sindikat sestara): Po logici dr Grujičić niko nije umro od kovida u Srbiji 1

Izjave dr Danice Grujičić da se ne zna da li su lekari koji su umrli od kovida zapravo umrli „samo od kovida“ je sramna i pokazuje „nepoštovanje prema preminulim kolegama“, kaže za Danas Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara.

– Po toj logici možemo da kažemo da nijedan građanin Srbije nije umro od kovida. Nisu rađene obdukcije, ne možemo da dokažemo da je kovid uzrok smrti, sigurno su umrli od pridruženih bolesti. Pa ako je tako, zašto smo mi uvodili sve one mere, zašto se ceo svet zatvarao – navodi Dašić.

Podsetimo, prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS doktorka Danica Grujičić dovela je u pitanje tvrdnje da je Srbija zemlja u kojoj je veliki broj lekara stradao od kovida 19, razljutivši tako pojedine svoje kolege.

Na konstantaciju potpredsednice DS Dragane Rakić da su mnogi lekari izgubili život od kovida 19 dr Grujičić je rekla „dokažite da su lekari umrli ‘samo od kovida’“.

Ja bih jako volela da vi kao filozof meni to dokažete. Kako možete da govorite o lažima – kazala je dr Grujičić.

Ona je rekla i da od kovida 19 prema podacima Lekarske komore Srbije umrlo 84 lekara, da je prosečna starost preminulih kolega bila 60 godina, i da se oni „mogu dovesti u vezu sa koronom ali ne možemo biti sigurni da su samo od korone bolovali“.

Kao što ne postoje pouzdani podaci o preminulim lekarima tako ne postoje pouzdani podaci ni o preminulim medicinskim sestrama i tehničarima.

Dragica Dašić objašnjava da je Sindikat medicinskih sestara tražio od Instituta Batut podatke o preminulim kolegama od kovida 19, ali nikada ih nije dobio. Sagovornica Danasa kaže da ne veruje da će ove informacije ikada i biti podeljene sa javnošću.

-Podaci se kriju, a zašto se kriju, ne znam – kaže Dašić.

Ona kaže i da je u prethodne dve godine, prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara preminulo oko 300 kolega. Pošto Komora ne raspolaže sa podacima o uzroku smri, ne zna se koliko je njih stradalo zbog kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari