Debata „Kosovo – Nasleđe sećanja“: Političari prave liniju podele na srpsko i albansko

Ostavite komentar


  1. Sta je tacno albansko nasledje na Kosovu? Neki primer? Ako stavimo na stranu bezobrazna i licemerna svojatanja Ilira, Dardana, srpskog i osmanskog nasledja, sta je tacno albansko nasledje na Kosovu? Spomenik Klintonu?

  2. Nema nikakve diskusije, srpski manastiri i crkve su srpski, ono sto su Albanci izgradili je albansko. Nema svojatanja, nema prisvajanja, nema „kosovarske kulturne bastine“. Zajednicko je ono sto se zajedno gradilo, Srbi i Albanci nisu nista zajedno gradili te nemaju sta Albanci da se guraju tamo gde im nije mesto. Srpske crkve i manastiri su napadani od strane Albanaca, pre neki dan je Otac Sava govorio o tome da su Turci(!?) morali da brane Decane, da su fasisti(?!) koji su btw. bili saveznici Albanaca tokom II svetkog rata morali da brane manastire i crkve, da sada NATO(?) mora da stiti te manastore i crkve, kako su to i po cemu onda to i albanski spomenici kulture? Po tragovima napada, paljenja, kamenovanja?

  3. Kada je srpska kulturna bastina u pitanju onda je to po Albancima „nase“, kada je teritorija Kosova u pitanju onda to vise nije „nase“ nego iskljucivo albansko i po njima imaju pravo da na Kosovu prave nekakvu albansku „drzavu“. Svojatanje srpske bastine je ocekivano, cilj Albanaca kao i onih koji ih podzravaju je potpuna albanizacija Kosova bez ikakvih tragova postojanja Srba. Zato se i pokusava srpska bastina za pocetak preimenovati u „kosovarsku“ i „zajednicku“ a kasnije u „albansko-ilirsko-kosovarsku. Ne cudi ni to sto nemacki fondovi stoje iza jedne takve publikacije ali i iza ove manifestacije „mirdita/dobar dan“. Jeste „upoznavanje i pomirenje“, kako da ne…

  4. Ako su crkve i manastiri na Kosovu srpski, kakva se to „sredina“ pokusava pronaci? Neverovatno da se u centru Beograda otvoreno promovise velikoalbanska naci-fasisticka ideologija.

  5. Ovo je prica tipa da su i vlasnik koji je platio auto i lopov koji bi da ukrade taj isti auto, „zajednicki vlasnici“ i da obojica „imaju pravo na taj auto“

  6. „Beogradskoj publici će odgovore na ova pitanja pokušati da ponude Jelena Pavličič (docentkinja na Fakultetu umetnosti Priština – Zvečan), Korab Krasnići (forumZFD Kosovo i menadžer projekta i publikacije Baština sećanja na Kosovu 1.0) i Durim Abdulahu (Asistent na Filozofskom fakultetu u Prištini) uz moderaciju novinarke Antonele Rihe.“

    Zar Jelena Pavličič ništa nije rekla?

    1. Ona je bila tamo samo da ispuni formu, kao neka dekoracija da se „uvazava svacije misljenje“ i da se radi o „dijalogu“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.