Devedeset dvoje dece iz dva južnoafrička sela u kojima je nekadašnji lider te države Nelson Mandela proveo ranu mladost bila su glavne zvanice na jučerašnjoj proslavi njegovog 92. rođendana u Johanesburgu. „Volim da budem u društvu dece“, izjavio je slavljenik nakon što su mu 12-godišnjaci otpevali rođendansku pesmu.

Mada su u Južnoj Africi proteklog vikenda u čast Mandelinog rođendana održani brojni koncerti, izložbe i sportske manifestacije, jedan od najslavnijih državnika sveta i borac protiv aparthejda, nije pridao veliki značaj tom događaju i organizovao je skromnu proslavu u svom domu. Prema rečima Verna Herisa, predsednika Centra Nelson Mandela za sećanje i dijalog, bivši šef države jasno je stavio do znanja da želi da se povuče iz javnosti. „On želi da bude zapamćen po svojim delima i da se sreće sa ljudima samo u svom domu“, izjavio je Heris.

Čovek koji je 1994. postao prvi „crni“ predsednik Južne Afrike, i tu dužnost obavljao do 1999. slovi za jednu od najharizmatičnijih ličnosti u svetu, zbog čega mu je ukazano poštovanje tokom nedavnog Svetskog prvenstva u fudbalu organizovanom u toj državi. Istovremeno, mnogi su bili razočarani što „Otac nacije duginih boja“ zbog smrti praunuke u saobraćajnoj nesreći nije mogao da prisustvuje otvaranju Mundijala. O Mandelinoj popularnosti govori i podatak da njegova fondacija svakodnevno primi veliki broj zahteva različitih kompanija koje žele da prodaju proizvode sa likom revolucionarnog vođe i nobelovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari