"Deca htela da se kupaju u crvenim barama": Meštani Jadra tvrde da se njihove njive nisu vratile u prvobitno stanje posle naloga inspekcije 1Crvena bara Foto: Udruženje građana "Ne damo jadar"

Žitelji Jadra traže da se poljopirivredno zemljište na kome se crvene bare nalaze, vrati u prvobitno stanje, što je još prošle godine, naložila Republička poljoprivredna inpekcija.

Crvenu baru, u ataru sela Slatina, koje se graniči sa Gornjim Nedeljicama, meštani su otkrili početkom juna prošle godine, kada su ih deca pitala da li mogu da se „kupaju u bazenu“.

– Bilo je toplo vreme, deca su videla baru i htela su da idu da se kupaju. Mi smo otišli da vidimo o čemu se radi i bili zaprepašćeni. Reč je o bari koja se pojavila na jednoj njivi, koju je od tadašnjeg vlasnika kupila firma „Mak gradnja“, inače kooperant i podizvođač kompanije „Rio Sava“ – kažu za Danas meštani Gornjih Nedeljica, koji čine udruženje „Ne damo Jadar“.

"Deca htela da se kupaju u crvenim barama": Meštani Jadra tvrde da se njihove njive nisu vratile u prvobitno stanje posle naloga inspekcije 2
Zapisnik o inspekcijskom nadzoru Foto; „Ne damo Jadar“ /Danas

Objašnjavaju da je firma „Mak gradnja“, angažovana da rekultiviše zemljište, odnosno da posle radova na iskopavanju bušotina, dubine oko metar i po, rupe zatvori nasipanjem zemlje.

– Vlasnik firme „Mak gradnja“ bio je u obavezi da zemlju dovlači sa Drine, koja je udaljena oko 20 kilometra. On se „dosetio“ da umesto toga, kupi njivu u Jadru, i sa nje skida humus i vozi nepun kilometar do bušotina. Imamo dokaze da je vlasnik firme, sve vreme knjižio da zemlju vozi 20 kilometra i prijavio da je plaćao oko 10 evra, koliko košta kubik drinske zemlje. Tako je, za samo godinu dana, nezakonito pridobio oko milion evra –  tvrde sagovornici Danasa.

Za sve ovo se možda nikada ne bi ni saznalao, da se nije pojavio problem.

Žitelji Jadra smatraju da je vlasnik, uzimajući zemlju sa njive, u toku kopanja pogodio „vodenu žilu“, što je za posledicu imalo stvaranje bare.

– Tu je podzemna voda na oko tri i po metra dubine, dok se Jadar nalazi na oko 400 metara. Odatle je izvađeno oko 20 hiljada kubika zemlje, a on je kopajući, najverovatnije, pogodio tu žilu. Mi smo više puta postavljali pitanje o tome gde je zemlja koja je odatle izvađena, niko nije hteo da nam odgovori. Ne znamo ni gde je odvozio zagađenu zemlju oko bušotina. Videli smo da je kasnije, na pojedinim mestima, vraćao neku zemlju da bi pokušao sve to da zatrpa, i pretpostavljamo da se tom prilikom zemljište zatrovalo, kao i da je upravo to uzrok pojavljivanja crvene bare – smatraju oni.

Od jedne crvene bare, u međuvremenu su se stvorile tri, pošto je vlasnik firme kupio još jednu njivu.

– I sa nje je nastavio da skida humus. Skinuo je dosad skoro metar. Tu leži voda i podlokava sve ostale njive. Kada padne kiša i nivo vode se podigne, tada preliva u druge njive. Sve to tako stoji skoro godinu dana. U barama nema ni žaba, ni drugih živih bića – kažu žitelji ovog kraja.

Ističu da bara ne bi smela da bude tu s obzirom na to da se radi o poljoprivrednom zemljištu, a posebno ih brine što se radi o podzemnim vodama, koje su verovatno dospele i u njihove bunare.

Republička poljoprivredna inspekcija izašla je na teren u avgustu prošle godine i tom prilikom utvrdila niz nezakonitosti.

Prema izveštaju inspekcije, u koji je Danas imao uvid, vlasnik firme „Mak gradnja“ Marko Veličković, koji je iskop zemlje obavljao na celoj površini parcele od oko 90 ari, ne poseduje saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede za promenu namene zemljišta, radi korišćenja u nepoljoprivredne svrhe, niti ima dokaz o plaćenoj naknadi za promenu namene.

Ustanovljeno je i da parcelu ne obrađuje u skladu sa propisanim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Iako je naloženo da se parcela vrati u prvobitno stanje, to se nikada nije desilo, a inspekcijski organi, od tada nisu proveravali.

Žitelji Jadra kažu da je ovo tek jedan od dokaza da Rio Sava, koja ističe da sve radi u skladu sa zakonom, zapravo to u praksi ne čini.

Traže da se utvrdi ekološka šteta koja je ovom prilikom napravljena i ističu da je ugrožavnje javnog zdravlja stanovništva, po zakonima Srbije, krivično delo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari