Deca koja su bila blokirana u Larnaki vratila se u Beograd 1Zastava Kipra

Četrnaestoro dece iz KUD „Izvor“, koja su 20 sati provela na aerodromu u Lanarki, stigli su rano jutros na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, preneli su mediji.

Deca su sa Kulturno umetničkim društvom „Izvor“ krenula na festival folklora u mestu Girne koje se nalazi u turskom delu Kipra a carinici grčke nacionalnosti nisu želeli da ih puste da uđu u turski deo ostvra.

Deca su noćas prevezena avionima privatne aviokompanije „Er Pink“. Dva aviona sletela su oko tri sata posle ponoći u Beograd, a decu su ispred aerodroma dočekali roditelji.

Inače, deca, članovi Kulturno-umetničkog društva „Izvor“ od nedelje uveče nalaze na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, saznaje Pink.rs i navodi da je njihova aviokompanija spremna je da ustupi dva aviona za prevoz 13 dece do Srbije.

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović juče je izjavio da će deca koja se nalaze na aerodriomu u Larnaki  biti vraćena kući i naglasio da je do problema došlo zbog toga što organizatori putovanja nisu poštovali proceduru.

Uprkos tome što na našem sajtu postoji upozorenje u vezi sa ovakvim putovanjima, organizatori nas nisu obavestili, niti su tražili instrukcije. Da jesu, ovo se ne bi dogodilo, rekao je Odalović.
Deca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne, na turskom delu Kipra, koji ne priznaje niko osim Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari