Dečak iz Srbije prebačen u Italiju zbog novog hepatitisa 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Devetogodišnji dečak za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu. Tamo će lekari odlučiti da li je mališanu neophodna transplantacija i nova jetra.

Dečak je dobro, kaže za RTS gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete doktorka Ivana Kitić.

Dečak je na lečenju u Italiji od srede, u bolnici u Bergamu, a prethodno se lečio u Institutu za majku i dete, gde je stigao iz bolnice u Čačku. Za sada nema potvrde da je reč o novom hepatitisu.

Gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete dr Ivana Kitić, kaže za RTS da je dečak dobro.

„Dečak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je dečak u Italiji“, dodaje Kitićeva.

I Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

„Koliko je meni poznato za sada u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali jedan veliki oprez. Moramo biti oprezni da bismo na vreme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog deteta“, dodaje Kitićeva.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi dece obolele od hepatitisa nepoznatog porekla.

„Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju reč, i u svetu i kod nas kod pacijenata kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja, kada nemamo jasan uzrok, on se zbog toga zove nepoznatog uzroka“, objašnjava Kitićeva.

Broj obolelih u svetu je u porastu, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok je nekoj deci potrebna transplantacija jetre.

„Taj broj nije veliki, ali je veliki oprez, s obzirom na to da se još ne zna razlog“, dodaje doktorka.

Ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali i da to nije novi virus.

„Adenovirus nije nikakav novi virus, možda je ovde reč o novom soju ovog virusa, ali za sada nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo mi našim ispitivanjima takođe dobili podatke da nema za sada poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da ako gledamo na tu definiciju on jeste taj hepatitis“, kaže doktorka.

Ističe da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja jetre.

„Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva deca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom“, naglašava Kitićeva.

Koji simptomi su alarm za roditelje 

Na pitanje koji simptomi treba da budu alarm za roditelje, doktorka Kitić kaže da prvi simptomi mogu da budu kao i kod bilo kog virusa – temperatura, proliv, povraćanje, mučnina.

„To su opšti simptomi i viđaju se kod različitih stanja i bolesti. Međutim, ono što je karakteristično kod ovog ili bilo kog tipa hepatitisa to je žutilo beonjača, odnosno žutica“, dodaje doktorka. Ističe da žutica postoji kod svih hepatitisa, ali da u ovom slučaju je pojava žutice znak da roditelji treba hitno da dovedu dete na ispitivanja.

„Da se urade osnovne laboratorijske analize jetrenih funkcija i jetre i tek onda možemo da govorimo da li ima potrebe za nekim dodatnim ispitivanjima“, navodi ona.

Trenutno u Srbiji postoje i drugi virusi koji, kako kaže, mogu imati umerenu žuticu i da je zbog toga neophodno kompletno ispitivanje.

„Kada se pojavi žutilo kože ili beonjača, bleda stolica, jako taman urin – to je znak da hitno dovedete dete. Ako dete ne ispoljava takve tegobe, zaista nema potrebe za povećanu brigu“, napominje Kitićeva.

Kada je reč o preventivi, doktorka kaže da ako je reč o virusnom poreklu ovog hepatitisa, pranje ruku i higijena su najvažniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari