Dečak iz Svrljiga maltretirao psa, pa ga bacio sa mosta visokog pet metara 1Svrljig ilustracija: Printscreen Google streetview

Dečak iz Svrljiga, inače učenik osmog razreda Osnovne škole „Dobrila Stambolić“, bacio je psa sa mosta pored škole koji je visok pet metara.

Prema tvrdnjama očevidaca, ostala deca su događaj snimala mobilnim telefonima i delila snimke svojim vršnjacima i ostalim korisnicima društvenih mreža.

Nije poznato da li je nesrećni pas živ.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, ubijanje i zlostavljanje životinja je krivično delo, a onaj „ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

U Zakonu o dobrobiti životinja za fizičko lice koje zlostavlja životinju predviđena je novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Ne postoji razlika u visini kazni za maloletna i punoletna lica.

Učenik osmog razreda iz Svrljiga, čije je ime poznato redakciji, bacio je psa sa mosta u utorak 28. decembra uveče, nakon što su ga on i njegovi drugovi pronašli na obližnoj autobuskoj stanici i „malo maltretirali“.

Ubrzo je za događaj saznala javnost u Svrljigu, ali do sada protiv izgrednika ništa konkretno nije preduzeto.

„To se dogodilo neposredno pred raspust, a ja sam o tome obavešten dva dana kasnije, 30. januara, kada mi je jedan od učenika pokazao i snimak događaja. O svemu je obavešten odeljenski starešina učenika i stručna služba škole, u kojoj su i pedagog i psiholog. Odeljenski starešina je obavio razgovor sa majkom učenika, koji ni toga dana, a ni sledećeg nije bio u školi. Čim se završi raspust, 21. januara, obavićemo razgovor sa ovim učenikom i preduzeti sve mere koje su nam po zakonu na raspolaganju“, kaže za Danas Milan Bogdanović, direktor škole „Dobrila Stambolić“.

Bogdanović dodaje da se incident dogodio van školskog objekta i dvorišta, a u vreme razgovora nije znao da kaže da li će i na koji način ta okolnost uticati na potencijalne mere koje škola može da preduzme prema zlostavljaču psa.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora te stranke, koja je danas alarmirala javnost u vezi sa ovim slučajem, rekla je da je „potpuno tragično što o njemu još uvek ćuti čitav jedan mali grad“.

Na taj način se i deci šalje poruka da je „mučenje i mučko ubistvo- dozvoljeno“.

„Još uvek nisu konkretno reagovali policija i tužuilaštvo, mada je zlostavljanje životinja krivično delo, a ni škola, socijalni radnici, mediji, javnost… Svi još uvek ćute iako znaju sve. Jedino niko ne zna kako izgleda užas u očima psa bačenog sa mosta visokog pet metara. A pored nas rastu deca koja zbog opšteg ćutanja uče da su mučenje i mučko ubistvo dozvoljeni“, rekla je ona za Danas.

Milenković Kerković je najavila da će se povodom ovog slučaja obratititi nadležnom ministarstvu, Centru za socijalni rad i školi, sa zahtevom da svako u okviru svoje nadležnosti preduzme hitne i adekvatne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari