Dečak Lav Teodorović primio u klinici u Tiršovoj najnoviju gensku terapiju za spinalnu mišićnu atrofiju 1Foto: RTS/printscreen

Dvogodišnji Lav Teodorović, oboleo od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, primio je najskuplji lek na svetu „Zolgensmu“ u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, potvrdio je danas za Juronjuz Srbija neuropedijatar Dimitrije Nikolić.

To je prvi put da se ta skupa genska terapija primenjuje u Srbiji, jer su do sada deca obolela od SMA odlazila u Sjedinjene Američke Države ili Mađarsku na lečenje.

Klinika u Tiršovoj prošla je sve sertifikacije proizvođača leka da bi u njoj deca obolela od SMA mogla da dobijaju „Zolgensmu“, koja se prima kao jednokratna infuzija.

Kako je ranije danas za RTS rekla direktorka RFZOSanja Radojević Škodrić, očekuje se da će godišnje biti pet do šest kandidata za ovaj lek.

Svako dete koje ispuni kriterijume, a boluje od spinalne mišićne atrofije, moći će da u Srbiji primi najskuplji lek na svetu, a davaće se u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari