Stojan Ilić (84) iz Žitkovice kod Golupca, borac 9. Srpske udarne brigade 23. divizije, već tri decenije, gde god pođe, sa sobom nosi sliku Josipa Broza Tita. Ne odvaja se od nje iz velikog poštovanja prema Maršalu.

– Dičim se sa mojim umrlim komadantom i vladarem. Imam u sobi desetak zajedničkih slika sa Titom, snimljenih za vreme rata a i kasnije u miru.

Stojan planira da u svojoj porodičnoj kući u Žitkovici sve fotografije, zastave, knjige o revoluziji io partizanskoj borbi i druge predmete, smesti u posebnu spomen sobu i otvori prvi seoski Titov muzej.

– Daleke 1941. godine kada je počeo Drugi svetski rat imao sam 17 godina i krenuo sam u rat protiv Nemaca. Sa mnom su iz sela pošli još 26 meštana od kojih više nejedan nije u životu. U borbama je 12 mojih saboraca iz sela poginulo – priseća se Stojan.

Ilić je jedan od petanestoro preživelih partizanskih boraca iz Žitkovice.

– Zdravlje me dobro služi, obrađujem šest hektara zemlje a u tovilištu imam dvadeset tovljenika i dve krave mlekulje. Dan mladosti, 25. maj, proslaviću radno, ali skromno, u svojoj kući sa prijateljima i petoro unučadi – veli ratnik Ilić – Moj unuk Neša i unuka Ljiljana nalaze se na radu u Becu. Kad god dođu zavičaj, uvek pokazujem moje i Titove slike i pričam o našoj revoluciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari