Mihailo Jovićević o izveštavanju o ratu u Ukrajini: Treba plasirati objektivnu sliku sa jasnom naznakom da je Rusija agresor 1Foto: N1

U izveštavanju o ratu u Ukrajini provladini mediji mahom podržavaju Rusiju, a mediji koji se percipiraju kao kritički i slobodni drže stranu Ukrajini, izjavio je FoNetu glavni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević i ocenio da nije dobro ni jedno ni drugo, već da bi trebalo plasirati objektivnu sliku sa jasnom naznakom da je Rusija agresor.

„Čak je i naša državna politika vrlo jasno osudila agresiju Rusije na Ukrajinu u jednom od retkih zvaničnih istupa po tom pitanju“, podsetio je Jovićević u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije.

On ne može da kaže zbog čega je „proruska strana“ u medijima „toliko agresivna“, ali mu se čini da je i to „jedan od signala koji dolaze sa vrha“.

Najavljeni dolazak televizijske mreže Raša tudej, prema tumačenju Jovićevića, pokazuje da država Srbija i vlast imaju „vrlo blagonaklon“ odnos prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i samoj Rusiji.

Osvrćući se na izveštavanje o stanju u regionu, uočio je da postoji „matrica“ po kojoj oni koji u medijima podržavaju Rusiju vrlo često kritički govore o Albancima i Hrvatima.

Poslednjih godina postao je trend da tako govore i o Crnogorcima, Crnoj Gori i vlasti u toj zemlji, dodao je Jovićević.

Kako je ukazao, „oni gađaju neuralgične tačke koje se gađaju uvek kada se želi raspirivati mržnja i zaraditi neki klik na bazi tih gadosti, pošto su to uglavnom gadosti“.

Stanje medijske scene Jovićević je ocenio kao polarizovano i dodao da postoji oštra podela na državne medije ili one koji sa državom temeljno sarađuju i medije koji su „namerno oterani“ od Vladine agende, mejnstrima, finansiranja i pristupa nacionalnim frekvencijama, kada je reč o televiziji, odnosno oglašivačima, kada je reč o digitalnim medijima.

Prema njegovim rečima, medijska scena je haotična s aspekta vlasništva, finansiranja i ugovora sa novinarima i urednicima koji su često u prekarnom položaju, posebno u provladinim medijima.

Ukazujući da je portal Nova.rs svakodnevno izložen pritiscima i optužbama, Jovićević je rekao da su novinari i urednici „navikli“ na to, ali je kao veći problem označio odbijanje države da komuinicira sa ovim medijem.

Ministrima, sekretarima i istaknutim partijskim činovnicima zabranjeno je da daju izjave za naš portal, precizirao je on i podsetio da je nedavno preminuli urednik dnevnog lista Nova Stojan Drčelić pokrenuo rubriku „Mi pitali, oni ćute“.

Namera mu je bila da ilustruje da novinari pokušavaju profesionalno da rade svoj posao, ali da to nema nikakvog odjeka, objasnio je Jovićević i primetio da neki mediji imaju „vazalski“ odnos prema političarima, a da ih oni shvataju kao platforme za svoje oglašavanje.

Kako je naglasio, političari ne vide medije kao prostor za dijalog, već kao prostor koji mogu da upotrebe u datom trenutku, „i ni slučajno kao korektiv vlasti i pogrešnih odluka“.

„Građani nisu do kraja svesni kakve su razmere odnosa režima prema medijima, niti klime u kojoj je nemoguće profesionalno baviti se novinarstvom“, zaključio je Jovićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari