Najmanje 20 dece je umrlo, a mnoga su otpremljena u bolnicu pošto su jela besplatni školski obrok u kome je nađena velika količina insekticida, saopštili su juče indijski zvaničnici. Nije bilo odmah jasno kako su te hemikalije završile u hrani koja je služena u školi u istočnoj indijskoj državi Bihar.

Jedan zvaničnik rekao je da je moguće da hrana nije bila oprana pre nego što je pripremljena. Deci uzrasta između osam i 11 godina u utorak je pozlilo posle ručka u školi u Masrakhu, selu udaljenom 80 kilometara od Patne.

Škola je prestala da služi obrok od pirinča, leće, soje i krompira čim su deca počela da povraćaju. Ručak, služen u okviru popularne kampanje da se deci iz siromašnih porodica pruži bar jedan topli obrok, pripremljen je u školskoj kuhinji. Deca su ubrzo otpremljena u bolnicu i kasnije na lečenje u Patnu, rekao je lokalni zvaničnik Abhidžit Sinha.

Pored 20 dece koja su umrla, u bolnici je zbrinuto 27 dece i školski kuvar, rekao je Sinha. Desetoro od njih je juče bilo u ozbiljnom stanju. Vlasti su suspendovale zvaničnika koji je bio zadužen za program besplatnog obroka u toj školi i podnele krivičnu prijavu za nemar protiv njenog direktora koji je pobegao čim je đacima pozlilo. Državni ministar obrazovanja P.K. Sahi rekao je da je istraga pokazala da je u hrani bilo tragova organofosfata, koji se koristi kao insekticid na pirinču i pšenici i da se veruje da hrana nije oprana pre kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari