Dekan: FMK se ograđuje od Ćirjakovića, nadležni da se bave ovim ponašanjem 1Foto: Fakultet za medije i komunikaciju

Dekan Fakulteta za medije i komunikacije Miško Šuvaković ogradio se, u ime fakulteta, od „individualnog ponašanja“ predavača Zorana Ćirjakovića, koji je na društvenim mrežama upućivao uvrede aktivistkinjama i novinarkama.

On mora da se podvrgne ne samo sudu javnosti, već i nadležnom organu koji treba da se bavi takvim ponašanjem, naveo je.

Podsetimo, grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama. Uz to, pravio je njihove lažne profile, koristio fotografije stavljajući ih u podsmešljiv i uvredljiv kontekst, prikupljavo informacije iz njihovih privatnih života da bi ih objavljivao u zlonamernoj interpretaciji, navedeno je u pismu novinarki i aktivistkinja.

Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Tim povodom, u otvorenom pismu javnosti, obratio se dekan FMK dr Miško Šuvaković, koji navodi da su na tom fakultetu ozbiljno i pažljivo iščitali i analizirali otvoreno pismo novinarki i aktivistkinja, kao i druge materijale koji su se pojavili u javnosti.

„Naš stav je nedvosmislen, podržavamo vaše otvoreno pismo i poziv za poštovanje ljudskih, posebno ženskih, kao i medijskih prava u javnoj i privatnoj komunikaciji. Bez obzira na političke ili bilo koje druge razlike, moraju se poštovati etički standardi komunikacije, pre svega između neistomišljenika. Akteri javne sfere koji imaju ambiciju da rade na univerzitetu moraju biti uzor za korektnost i međusobno poštovanje u dijalogu, izveštavanju i razmeni ideja. Uvredljivi ton i agresivnost verbalnog, pisanog ili medijskog komuniciranja su nedopustivi, bilo da su izrečeni u živom govoru, štampanim i elektronskim medijima ili na društvenim mrežama“, stoji u pismu.

Šuvaković je, u ime zaposlenih, naveo da želi da javnost bude upoznata sa tim da je Zoran Ćirjaković predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i da zaposleni te ustanove osuđuju ono što je napisao.

„Na osnovu ovoga što ste saopštile javnosti, način na koji se obraćao uglednim članicama ove sredine, zaposleni na FMK osuđuju. Ponašanje predavača Zorana Ćirjakovića ovakvim delovanjem ruši smisao javnog dijaloga, kao i ugled našeg Fakulteta koji jeste fakultet za komunikacije. Fakultet za medije i komunikacije je od svog osnivanja aktivni pobornik kulture i etike dijaloga u javnoj i medijskoj sferi, što je pokazano kako u poštovanju rodne ravnopravnosti i tolerancije na samom Fakultetu, te u delovanju u naučnoj, umetničkoj i medijskoj javnosti predavača, nastavnika i profesora FMK-a“.

U pismu se navodi da je FMK aktivan u promovisanju opštih i, posebno, ženskih ljudskih prava i kulture nenasilnog dijaloga i civilizovanog rešavanja konflikata, a da je za njih poštovanje drugog osnovni postulat akademske, kulturalne i društvene komunikacije.

„Fakultet se ograđuje od individualnog ponašanja i delovanja predavača Zorana Ćirjakovića na koje vi ukazujete u vašem Otvorenom pismu. Zbog svega za šta ga optužujete smatramo da je potrebno da se Zoran Ćirjaković kao javna ličnost podvrgne ne samo sudu javnosti, već i nadležnom organu koji treba da se bavi ovakvim ponašanjem i delovanjem o kome pišete u vašem pismu. Zaposleni na Fakultetu za medije i komunikacije, njegovi profesori, nastavnici i predavači, pokazali su tokom postojanja i rada Fakulteta za medije i komunikacije da je naš zadatak da uspostavljamo najviše standarde ljudskih prava i poštovanja u komunikaciji u javnoj sferi. A to nisu načini izražavanja, govora i pisanja koje, danas, sprovodi gospodin Ćirjaković i na koji ste vi potpisnice ovog apela svojim odlučnim pismom ukazale“, naveo je Šuvaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari