Odbor naložio dekanu FON-a da izrekne meru Siniši Malom u roku od 30 dana 1Foto: FON

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu naložio je dekanu Fakulteta organizacionih nauka da u roku od 30 dana od prijema rešenja postupi po presudi Upravnog suda i izrekne meru ministru finansija Siniši Malom, na osnovu ranije odluke Nastavno naučnog veća FON-a.

To veće je, podsetimo, predložilo da se Malom izrekne mera javne osude, što dekan FON-a Milija Suknović nije uradio, zbog čega su, po odluci suda, svi naredni koraci u proceduri poništavanja doktorske diplome ministru finansija bili suprotni propisanoj proceduri.

Na osnovu tog proceduralnog propusta Upravni sud je nedavno poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku kojim je utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, a što je bio osnov da mu Senat Beogradskog univerziteta poništi diplomu doktora nauka.

Najnovija odluka Odbora za profesionalnu etiku je zapravo postupanje po presudi Upravnog suda, objašnjava za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji.

– Situacija je ista kao posle presude Upravnog suda. Odbor je vezan presudom, ma šta mislio o obrazloženju. Upravni sud je zauzeo stav da se žalba može izjaviti samo protiv odluke dekana, to jest da nije dovoljna odluka Veća, čak ni kad dekan čuti. Na redu je dekan FON-a. Odbor mu je dao rok. Protiv profesora Suknovića je pokrenut postupak zbog neakademskog ponašanja upravo zbog toga što nije doneo odluku o meri. Budući da je on dekan, Odbor je odlučivao u prvom stepenu i izrekao mu meru zbog neakademskog ponašanja. Protiv toga se dekan žalio i sad o žalbi treba da odluči telo Senata Univerziteta koje je za to nadležno – navodi Rakić Vodinelić.

Kako se žalba može izjaviti samo protiv odluke dekana, Odbor za profesionalu etiku je odbacio žalbu rektorke Ivanke Popović, koju je podnela u ime nekoliko profesora Beogradskog univerziteta na odluku NN veća FON-a, ali je takođe odbacio i žalbe Siniše Malog na odluku tog tela, smatrajući ih nedozvoljenim.

Pojedini mediji bliski vlasti su, međutim, prećutali da su odbačene žalbe Malog, a iz toga što nije prihvaćena žalba rektorke su izveli zaključak da je „sam Univerzitet potvrdio da Siniša Mali nije izvršio plagijat svoje doktorske disertacije“, što nije tačno.

Kako su ranije za Danas objasnili sagovornici iz akademske zajednice, redosled koraka koji slede je da dekan FON-a Milija Suković postupi po odluci NN veća i izrekne meru Malom, koji bi tada imao pravo na žalbu, a po kojoj bi Odbor za profesionalnu etiku i Senat ponovili postupak.

Aktuelnom dekanu mandat ističe 30. septembra i teoretski ima vremena da postupi po odluci Odbora pre toga, ali je pitanje šta će se desiti ako to ne učini.

Rektorka Ivanka Popović nije odgovorila na pitanje Danasa šta Univerzitet može da učini ako se dekan ponovo ogluši o propise i ne izrekne meru Malom.

Naš list je pisao da su propala tri pokušaja da FON izabere novog dekana jer je kolektiv tog fakulteta podeljen, a kao prelazno rešenje dok se ne postigne kompromis je pominjano postavljanje vršioca dužnosti dekana.

Ako Milija Suknović ipak postupi po nalogu Odbora za profesionalnu etiku i usledi žalba Siniše Malog, nastavak procedure će sačekati novo rukovodstvo Univerziteta u Beogradu koje stupa na dužnost od 1. oktobra.

Takođe će i sastav Senata biti delimično izmenjen, jer je ovo izborna godina na većini fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari