Poslednje zasedanje gradskog parlamenta obeležilo je usvajanja Deklaracije o osudi rehabilitacije pripadnika okupacionih snaga i kvislinških formacija koji su izvršili ili učestvovali u izvršenju ratnih zločina u Drugom svetskom ratu. Ovaj dokument je usvojila skupštinska većina, koju čine koalicije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i SNS.

Usvajanje ovog dokumenta našlo se na dnevnom redu kao dopunska tačka, koju su predložili odbornici koalicije „Za evropski Novi Pazar“. To su obrazložili željom da spreče rehabilitaciju onih koji su u Drugom svetskom ratu odgovorni za masovne deportacije, ubijanje i zatvaranje građana Srbije.

Šef odborničke grupe vladajuće koalicije Muamer Bačevac je za skupštinskom govornicom ocenio da je usvajanje ovog dokumenta „civilizacijski čin kojim se potvrđuje antifašističko opredeljenja Bošnjaka“ i da su „aktuelna rehabilitacija Draže Mihajlovića i najava rehabilitacije Milana Nedića opasne stvari koje u multietničkim sredinama otvaraju stare rane i koče započete procese regionalnog pomirenja“.“Nismo protiv rehabilitacije nevinih koji su branili svoja ognjišta i nisu učestvovali u zločinima. Protivimo se rehabilitaciji vojno upravnog aparata, koji je u godinama okupacije formirao okupator i koji su odgovorni za masovne deportacije građana Srbije, njihovo zatvaranje i ubijanje u logorima“, naglasio je Bačevac.

U Deklaraciji nema konkretno navedenih imena pojedinaca ili oružanih formacija čija rehabilitacija se osuđuje. Opozicione stranke u gradskom parlamentu, SDA Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), nisu glasali za ovaj dokument. Odbornici BDZS smatraju da se „radi o sramnom dokumentu kojim se osuđuje i sprečava rehabilitacija Aćif efendije (ratnog upravnika Novog Pazara u Drugom svetskom ratu)“. Predstavnici SDA Sandžaka nisu glasali jer se „radi o ozbiljnom dokumentu pre čijeg usvajanja je neophodna sveobuhvatna rasprava stručnjaka i istoričara“.

Odbornici su doneli odluku da se pokrene postupak o likvidaciji Sportskog centra „zbog ogromnih gubitaka koji su dostigli 43 miliona dinara i nemogućnosti rentabilnog poslovanja“. Većina duga odnosi se na plate 30 zaposlenih, kojima pokretanjem ovog postupka prestaje radni odnos. Za likvidacionog upravnika imenovan je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Zenib Biberović, koji treba da uradi plan reorganizacije ove ustanove. Na skupštini se čulo da se razmišlja o formiranju nove ustanove koja bi se bavila sportom, turizmom i zaštitom životne sredine i koja bi preuzela poslove kojima se bavio Sportski centar. Usvojen je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, kojim je predviđeno da se u okviru stručne prakse zaposli 31 osoba i za tu namenu predviđeno je da se iz gradske kase izdvoji četiri miliona dinara.

Ni poslednje zasedanje Skupštine grada nije donelo ništa novo u odnosu na prihvatanje predloga opozicionih partija. Svi odbornici su podržali predlog BDZS da se u dnevni red uvrsti rasprava o kreiranju mape puta za siguran i bezbedan grad u toku predizborne kampanje, ali se, ipak nije našla na dnevnom redu, jer je, nakon rasprave, za nju glasala samo opozicija. Ništa bolju sudbinu nisu imali ni predlozi da se smanje porezi na imovinu, novi nazivi ulica, zabrani prodaja gradskog zemljišta i obezbedi prevoz za učenike iz udaljenih mesta.

Nema otpuštanja

Gradski parlament je usvojio i odluku o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi, po kojoj u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama ne sme da bude više od 1.399 zaposlenih. Obrazloženo je da ovu kvotu ne prelazi broj zaposlenih, pa neće biti otpuštanja. Ovim su ispunjeni uslovi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari