Delagacija mladih SPO položila vence povodom godišnjice 9. marta 1Foto: Stanislav Milojkovic

Delegаcijа mlаdih člаnovа Srpskog pokretа obnove (SPO) položilа je dаnаs vence nа mestimа gde su 9. mаrtа 1991. tokom demonostracija poginuli učenik Brаnivoje Milinović i policаjаc Nedeljko Kosović.

„Uprkos brutаlnoj sili, režim je porаžen tog nezаborаvnog dаnа. Pаlа je ‘TV Bаstiljа’, ostаvku je morаo dа podnese i ministаr policije, svi uhаpšeni demonstrаnti, njih nekoliko stotinа, su oslobođeni“, saopštio je SPO.

SPO je pre 28 godina, na današnji dan organizovao prve velike opozicione demonstracije, zbog politike tadašnje državne Televizije Beograd prema opoziciji.

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, a režim je na ulice Beograda te večeri poslao tenkove Jugoslovenske narodne armije.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je SPO optužen da je produžena ruka „ustaškog“ hrvatskog režima.

Pozivu na okupljanje u subotu 9. marta, nazvanom i Miting protiv petokrake, pridružile su se Demokratska stranka i više drugih opozicionih stranaka.

Dešavanja na Trgu republike prikazala je televizija Studio B, čiji je program potom prekinut.

Pošto okupljeni nisu mogli dobro da čuju Draškovićevo obraćanje sa postolja spomenika Knezu Mihailu, lider SPO-a se popeo na balkon Narodnog pozorišta odakle je uzviknuo „juriš“, reagujući na napad policije na okupljene gradjane koji su uzvikivali „bando crvena“ i „Slobo Sadame“.

U protest su naredno veče ušli studenti, koji su krenuli sa Novog Beograda i uspeli da probiju policijsku blokadu na mostu i dodju u centar grada. Kod Terazijske česme, nekoliko dana smenjivali su se govornici u, kako je nazvana, plišanoj revoluciji.

Milošević je uzalud probao da odgovori kontramitingom na Ušću ali je na kraju ipak morao da ispuni zahtev za smenu generalnog direktora Televizije Dušana Mitevića i njenih vodećih ljudi, koji su podneli ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari