Demanti Naroda Dostojnog Srbije povodom "netačnog izveštavanja o događaju koji se desio u RTS- 25. marta" 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Poslanici Privremene Skupštine Naroda Dostojnog Srbije uputili su dematni našoj redakciji povodom teksta objvaljenog na našem portalu Članovi organizacije „Dostojni Srbije“ upali u zgradu RTS-a, Ministarstvo osudilo ovaj potez.

Demanti prenosimo u celosti:

Poslanici Privremene Skupštine Naroda Dostojnog Srbije su u petak 25. marta u svoje i u ime Naroda posetili javni medijski servis poznat kao RTS. Kao građani i akcionari medijskog javnog servisa, predali su zahtev RTS-u da konačno izveštava istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno, kako je Ustavom i Zakonom regulisano, o svemu važnom za građane i zemlju Srbiju.

Od formiranja Privremene Skupštine Naroda Dostojnog Srbije 16. juna 2020. godine, o čemu je RTS uredno obavešten, a posebno o konkretnim razlozima danonoćnog boravka Privremene Skupštine ispred zdanja Republičkog parlamenta u Beogradu od 16. januara 2022. godine, do danas Javni servis nije objavio nijednu vest o tome. Javni servis je, podsećamo, plaćen dva puta iz džepa građana Srbije, i to iz budžeta i neustavnom naplatom takse preko brojila za električnu energiju.Takođe, RTS je po Zakonu dužan da služi javnom interesu građana Srbije i da istinito, pravovremeno, potpuno, objektivno, bez cenzure infromiše građane o svemu važnom za Srbiju. Kao građani koji imaju „pravo da znaju sve“, poslanici jedine legalne institucije, Privremene Skupštine Naroda Dostojnog Srbije, u miru i dostojanstveno predali su zahteve Javnom servisu da konačno i bez odlaganja počne istinito da informiše građane o događajima od 16. juna 2020. god. odnosno od 16. januara 2022. godine. Tom prilikom je, već dve godine bivša vlast pokušala da preko svojih medija i policije jednu mirnu i dostojanstvenu atmosferu pretvori, što se iz naslova vesti može videti, u „napad, nasilni upad, opsadno stanje “ i tako dodatno lažno izvesti i zastraši prisutne u RTS-u i pokaže silu svim građanima Srbije. Izveštavanje pojedinih medija o poseti naših poslanika javnom medijskom servisu poznatom kao RTS bilo je u maniru koji ih i karakteriše svih decenija unazad. Svi mediji, od RTS-a, Pink televizije, Blica, Telegrafa, Informera i drugih domaćih i medija iz regiona, prepisivanjem pokazuju svoj odavno sumnjiv profesionalizam.

Decenijama unazad, istinito i objektivno informisanje građana, a posebno istraživačko novinarstvo na nivou kodeksai morala, ostalo jesamo na papiru i zabeleženo u Zakonu. Sve ostalo u praksi je suprotno. I ovom prilikom svedoci smo da su laž, proizvodnja mržnje, manipulacija i senzacionalizam maksimum prisutnih medija u Srbiji, kao i njihove jasne uloge u ovom trenutku. Kao jedina legitimna institucija, Privremena Skupština Naroda Dostojnog Srbije ovog puta traži od svih redakcija domaćih i stranih finansijera prisutnih u Srbiji da saznaju istinu ili ako je znaju, da demantuju svoje izveštavanje o poseti predsednika Privremene Skupštine Naroda Dostojnog Srbije i poslanika Javnom servisu u petak 25. marta 2022. godine. Iz hola RTS-a su nasilno odveli policijskim vozilima (maricama), predsednika Privremene Skupštine naroda dostojnog Srbije, zamenikepredsednika i poslanike, u nekoliko policijskih stanica PU Beograd. Nataša Kovačević, zamenik predsednika Privremene Skupštine naroda dostojnog Srbije, je u policijskoj stanici Stari Grad-Beograd dala sledeću izjavu: „Dana 25.marta 2022.godine oko 12:50 časova nalazila sam se u ulici Takovska broj 10, kako bih zatražila da RTS, kao medijsa nacionalnom frekvencijom a u skladu sa Ustavom i Zakonom, omogući srbskoj javnosti pravovremeno i istinito obaveštavanje, koje podrazumeva izdvajanje od dvadesetčetvoro-časovnog programskog vremena za svakodnevno izveštavanje o Privremenoj skupštini naroda dostojnog Srbije, njenom programu i radu.

“Zbog neblagovremeno zakazanih regularnih izbora, 3.6.2020. god.jeistekao mandatdotadašnjoj Skupštini, a mandat Vladi je istekao sa istekom mandata Skupštine, te je nastupio pravni vakuum – neustavno stanje. Pravni tim narodnog pokreta Dostojni Srbije, je odreagovao primenom domaćeg zakonodavstva i međunarodnog prava, i već okupljenom narodu izneo predlog o legitimnom osnivanju države. Tako je 16.6.2020. god. na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu, otpočelo svakodnevno formiranje državne vlasti –de jure.O osnivanju naše države i o smeni vlasti obaveštenesusve institucije u našoj zemlji. Obavešten jei RTS koji nije izvestio narod Srbije o tome. Narod Srbije danonoćno stojeći na platou ispred Skupštine podržava svoju Privremenu Skuštinu naroda dostojnog Srbije već 65dana, a RTS o tome nije objavio ni najmanju vest – rekla je Nataša Kovačević.

„Kao slobodan građanin i podpredsednik Privremene skupštine naroda dostojnog Srbije, moje je pravo ali i dužnost da branim Ustav Republike Srbije, kao najviši pravni akt ove zemlje i da zatražim od RTS-a da je krajnje vreme da izveštavaju o onome što se dešava u našoj zemlji, kao i da je krajnje vreme, dasvoje novinarske ekipe pošalju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, gde već više od 65 dana i noći stoji narod i apeluje na slobodu naše zemlje i pravno legitimno osnovanom i jedinom državnom telu od 16.06.2020. godine, obaveštavajući i pozivajući sav naš narod da izađe i potvrdi svoju slobodu podrškom svojoj, po prvi put nakon 144 godine, Narodnoj skupštini i Vladi bez političara i političkih partija.Takođe želim da dodam da je RTS bio u obavezi da još od prvog dana osnivanja ovog jedinog legitimnog državnog tela izvesti javnost o tome“, završila je izjavu zamenica predsednika Nataša Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari