Demolirano vozilo Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 1Demolirano vozilo Foto: pticesrbije.rs

Vozilo Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije demolirano je ispred prostorija društva u Novom Sadu. Slučaj je prijavljen policiji, ali još uvek nema nikakvih informacija o tome ko su napadači i kakvi su njihovi motivi.

Predsednik društva Milan Ružić kaže za Danas da su, po priči svedoka, dvojica maskiranih napadača došla na parking isped kancelacije društva i demolirali vozilo. Dakle, znali su tačno šta je njihova meta, a pri tom nisu ništa uzeli iz vozila.

Ružić veruje da je napad povezan sa aktivnostima društva i da je najverovatnije reč o osveti i upozorenju krivolovaca, a njih je, kako kaže, 20 hiljada i da je spisak osumnjičenih podugačak.

Među osumnjičenima su nažalosdt i oni koji bi trebalo da budu na braniku odbrane zakona i sprečavanju krivolova.

„Gotovo u svkoj ili svakoj drugoj akciji otkrivanja krivolova zateknemo ili dobijemo prijave o učešću policajaca, lokalnih političara,direktora javnih preduzeća“, priča Ružić i dodaje da u takvom krivolovu ne učestvuju obični ljudi, već pre svega bahati pojedinci.

Zaštitari podnose prijave policiji, a prema rečima našeg sagovornika, retko koja prijava urodi plodom i krivilovci budu procesuirani i osuđeni da plate kaznu najčešće 50 do 100 hiljada dinara.

„U septembru i oktobru najčešće se nezakonito love prepelice, ali i druge zaštićene vrste ptica. U tome učestvuju mnogi koji dovode lovce iz inostranstva i sve se odvija bez ikakve evidencije“, navodi Ružić i ocenjuje da se radi o organizovanom kriminalu.

Sagovornik Danasa razočaran je time što institucije ne reaguju na očigledno kršenje zakona. Podseća na zaključak Vlade Srbije iz aprila, u kome se svim ministarstvima nalaže da preduzmu aktivnosti na iskorenjivanju ilegalnog ubijanja ptica, jer je to i zahtev međunarodne zajednice, a Srbija je prepoznata kao „crna tačka“ krivolova.

Nažalost, kaže Ružić, policija i tužilaštvo na terenu ne znaju ništa o tome, pa se ništa i ne preduzima.

Napadi i pretnje su gotovo svakodnevni, ali Ružić uverava da aktiviste i borce u Društvu za zaštitu ptica Srbije to neće zaplašiti niti ih ućutkati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari