Antivladini neredi paralisali su juče Jaunde, prestonicu Kameruna i veliki lučki grad Dualu. Inače, već nekoliko dana širom zemlje održavaju se protesti u koje su se uključili i taksisti. Bes naroda izazvalo je pre svega povećanje cena nafte i hrane, te potez predsednika Pola Bije da produži svoju 25-godišnju vladavinu.

Antivladini neredi paralisali su juče Jaunde, prestonicu Kameruna i veliki lučki grad Dualu. Inače, već nekoliko dana širom zemlje održavaju se protesti u koje su se uključili i taksisti. Bes naroda izazvalo je pre svega povećanje cena nafte i hrane, te potez predsednika Pola Bije da produži svoju 25-godišnju vladavinu. Opozicione grupe sazvale su demonstracije ne bi li sprečile predsednika da unese amandmane na ustav koji bi mu omogućili reizbor po isteku sadašnjeg mandata 2011.
U neredima u Duali stradalo je šest osoba. Najgori nemiri u proteklih 15 godina u ovoj centralnoafričkoj zemlji proširili su se i na gradove na zapadu zemlje. Pripadnici snaga policije bacanjem suzavaca suzbijali su demonstrante u Dualu i Jaundeu, ali i uz pomoć helikoptera iz kojih su na demonstrante bacani kanisteri s gasom. U paničnom begu od gasa zabeleženi su slučajevi da su demonstranti skakali s mosta u reku. Dopisnici iz Duale kažu da su protesti nastavljeni i da su sindikati pozvali na veliki štrajk. Nijedno taksi vozilo ni motocikl juče nisu viđeni na ulicama ovog grada, a gotovo su sve prodavnice zatvorene. Grad Duala, inače centar opozicije, kao i drugi gradovi postao je meta bandi pljačkaša. Svedoci su izjavili da je policija uhapsila nekoliko demonstranata i da ih je tukla.

Zarobljeno 2.000 dece iz internata

Bamendi – Demonstranti u Bemendiju zarobili su najmanje 2.000 dece iz internata i drže ih kao taoce. Hiljade demonstranata ušlo je u tri škole u Bamendi na severozapadu zemlje u begu od policije, posle nasilnih demonstracija tokom cele noći kada su sravnjene sa zemljom dve pošte u tom gradu. Predsednik Paul Bija optužio je opoziciju za nasilje. Džon Fru Ndi iz opozicionog Socijaldemokratskog fronta negirao je umešanost u nemire i dodao da može da razume frustracije Kamerunaca zbog teških uslova života. „Situacija je bedna i vlada ništa ne čini povodom toga. Ljudi nemaju alternativu nego da izraze svoj bes marširanjem ulicama kako bi privukli pažnju vlade“. Dok je većina škola bila zatvorena gotovo cele nedelje, deca iz internata nisu bila u mogućnosti da odu svojim kućama jer ne radi prevoz.

Državni radio je apelovao na mir, navodeći da će se vlada saglasiti s liderima sindikata da smanji cene gasa i drugih naftnih derivata. Ipak, ni to obećanje nije umirilo protest naroda. U prestonici, bande mladih blokirale su ulice postavljajući barikade od zapaljenih guma, a vozila ostavljena na ulicama tokom noći demolirana su i zapaljena. „Predsednik Bija otišao je mnogo daleko, on mora otići s vlasti“, uzvikivali su demonstranti u Jaundeu.
Ambasada SAD u Kamerunu savetovala je američke građane da izbegavaju putovanja po zemlji. U Kamerunu, koji je četvrti u svetu po proizvodnji kakaoa, inače živi 100 različitih etničkih grupa koji su živeli relativno stabilno, za šta je uglavnom zaslužan predsednik Bija, navode dopisnici. Nasilne scene viđene ove nedelje znak su da je stanovništvo postalo frustrirano zbog velike stope korupcije u Kamerunu, koja važi za najveću u Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari