Republički inspektor za zaštitu životne sredine, zabranio je užičkom preduzeću Derma produkt ispuštanje otpadnih voda i naložio obustavu rada toj firmi dok ne postavi sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je Danas pisao, to preduzeće, koje se bavi preradom kože, 24. aprila oko 18,30, ispustilo je otpadne vode u reku Đetinju, koje su na površini omiljenog užičkog kupališta formirale veliku belu i penastu mrlju, koja je uklonjena zahvaljujući jačem dotoku vode. Predstavnici užičkog Zavoda za javno zdravlje istog dana su uzorkovali vodu i hemikalije, a nalazi o tome trebalo bi da budu poznati narednih dana.

– Kada budemo dobili nalaze, preduzećemo i druge zakonske mere, kao što je eventualno prijava za prekršajni prestup, odnosno za ispuštanje otpadnih voda bez prethodnog prečišćavanja – rekla je Danasu Ljiljana Rujević, republički inspektor za zaštitu životne sredine i dodala da je zakonom za taj prestup zaprećena kazna od 150.000 do 3.000.000 dinara. Inače, protiv istog preduzeća republički inspektor za zaštitu životne sredine većje podnosio prijavu za isti prestup, jer je u februaru ove godine u reku ispustilo manju količinu otpadnih voda i tada je vlasnik novčano kažnjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari