Deset godina nakon paorske "balvan revolucije" u Elemiru - krave zavadile selo 1Foto: Stanislav Milojković

Deset godina od paorske balvan revolucije zbog trase kojom prolaze krave u banatskom selu Elemir, ovo mesto je ponovo u žiži javnosti zbog novog nesporazuma meštana i stočara.

Zaplet je takav da ne manjka dramatizacije, poput one u delu Stevana Sremca koji je baš u Elemiru našao inspiraciju za svoj čuveni roman „Pop Ćira i pop Spira“.

Naime, prethodnih dana protivnici kretanja krava kroz selo pravili su opet barikade, pa se dešavalo da životinje ni ne stignu na ispašu. Kako se može čuti, pojedinim meštanima smeta što krave gaze po travnjacima ispred kuća i ruše postavljene ograde.

– Nisam ni protiv životinja ni protiv stočara, samo mora da se zna red. Krave se ne kreću samo putem kada idu do pašnjaka, one se, kada naiđu vozila, sklone na obližnje travnjake i izgaze sve oko sebe, priča jedan od nezadovoljnih meštana Elemira, koji nije želeo da mu se objavi ime.

Stočarima u ovom velikom i bogatom banatskom selu, smeštenom uz pogone Petrohemije i Naftagasa, nimalo nije pravo da menjaju navike životinja.

– Van pameti je živeti na selu i ne dozvoljavati životinjama da se kreću, a nama stočarima da se bavimo svojim poslom. Ovde je to tradicija, stada su velika i čoban je taj koji ih vodi kroz selo, priča Dragomir Jankov za Danas.

Spor oko krava u Elemiru traje već godinama, nezadovoljstvo tinja, a sada je ponovo kulminiralo. Ovoga puta, da stvari ne bi izmakle kontroli, posredovala je i komunalna inspekcija. Do detalja je morala, kako saznajemo, da bude dogovorena nova trasa, kako bi krave stigle do pašnjaka. Crtalo se, pisalo, raspravljalo kako bi sporazum bio postignut. Ovoga puta postignuto je rešenje više u korist ljubitelja cveća i uređenja. Krave će, kako je dogovoreno pred predstavnicima vlasti, morati da zaobilaze neke ulice.

Ipak, sada vlasnicima krava predstoji novi posao. Životinje treba naučiti na novu rutu, koja skroz zaobilazi trasu kojom su do sada išle. Za čitav posao moraće da bude angažovan još jedan čobanin, koji ima zadatak da nauči krave da idu širom ulicom prema aradačkom ataru, pa pored deponije do pašnjaka u okolini Elemira. To nije sve, jer da bi krave prihvatile novu putanju kretanja moraće da pomognu i njihovi vlasnici, što nije obradovalo mnoge od njih jer se nalaze usred prolećnih radova na njivama.

Podsećanja radi, u Elemiru je pre deset godina svađa zbog krava i njihovog kretanja kroz selo kulminirala „balvan revolucijom“. Meštani kojima krave smetaju postavljali su barikade i sprečavali čobane i grla da idu na ispašu. Zbog tenzija između stočara i nezadovoljnih komšija morao je tada da posreduje gradonačelnik Zrenjanina, a stvar se, na svu sreću, nekako završila kompromisom. Promenjena je jedna ulica kretanja i prašina se tada slegla, da bi ponovo nedavno kulminirala.

Oglasili se i pašnjački odbori

Elemirske krave su ponovo na ispaši. To je rezultat dogovora postignutog preksinoć, prenosi Dnevnik. Slične probleme imali su i Tarašani. Neki meštani su se bunili zbog trase kojom krave idu, ali je nekako postignut dogovor. „Razmatrali smo primedbe i alternativni put, ali smo uspeli da se dogovorimo, jer je put kojim krave idu kroz selo najlogičniji, kaže predsednik Pašnjačkog odbora u Tarašu Boža Marinkov. I u Jaša Tomiću se se oglasili. „Selo bez krava ne može, ali i meštani imaju pravo na travnjak, bezbedan automobil ispred kuće i čiste ulice, smatra Vukašin Baćina, predsednik Pašnjačkog odbora u Jaši Tomiću u poslednja tri mandata, piše Dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari