Jelena Janković ponovo je u formi. Srpska teniserka juče je u finalu turnira u Marbelji nadigrala domaću igračicu Karlu Suarez Navaro, čime je osvojila prvu titulu u ovoj godini, odnosno desetu u karijeri – 2:1 (6:3, 3:6, 6:3). Najboljoj igračici sveta u 2008. godini je za pobedu nad španskom teniserkom trebalo čak dva i po sata.

Rani brejk na početku meča (3:1) omogućio je Jankovićevoj da relativno lako, za nešto više od pola sata igre, dođe do pobede u prvom setu. Protivnicu je posebno slomila odličnim servisom. U drugom setu je, međutim, Navaro preuzela „konce“ igre u svoje ruke. Španska teniserka, potpomognuta i bučnim domaćim navijačima, uspela je vođstvo Jankovićeve od 0:1 u gemovima da potpuno preokrene u svoju korist – 4:1. Jankovićeva je do tada napravila seriju grešaka, čak i duplih, pa je praktično i poklanjala poene protivnici. Uspela je Srpkinja u jednom momentu da se trgne, eliminiše sopstvene greške, počne ponovo relativno lako da osvaja poene… Ali, ispostavilo je da je prednost koju je Navaro napravila u drugom setu nedostižna. Ohrabrena pobedom u drugom setu španska teniserka odlično je započela treći, napravivši brejk (1:0). Tek tada Jankovićeva se potpuno „razbudila“ i zaigrala na pravom nivou, na kakvom smo navikli da je gledamo cele prošle godine. Srpska teniserka u potpunosti je preuzela inicijativu, nanizavši pet gemova zaredom. Ogromnu prednost Jankovićeve Španjolka je sa još dva dobijena gema samo uspela da ublaži.

Srpska teniserka bila je drugi nosilac turnira u Marbelji. Ovo joj je treća pobeda u karijeri nad Karlom Suarez Navaro, inače 34. teniserkom sveta. Prošle godine Jankovićeva je Španjolku nadigrala na Rolan Garosu i Vimbldonu. Većkrajem ovog meseca Jankovićeva će ponovo igrati protiv Navaro, ali ovaj put u meču plej-ofa za popunu Svetske grupe FED kupa.

Ovaj trofej Jankovićevoj je praktično bio neophodan kako bi se posle izuzetno loših partija od početka godine, na turnirima Masters serije u SAD, vratila u pobednički ritam. Slabije partije spočetka ove godine uslovile su i njen pad sa prvog na četvrto mesto svetske rang liste. Ove sezone Jankovićeva je po broju osvojenih bodova zauzimala tek 25. mesto na svetu, ali će se situacija promeniti kada se sutra sračunaju i rezultati sa turnira u Marbelji. Za trijumf u Andaluziji srpska teniserka dobila je 112.300 dolara i 280 WTA bodova. Ukupni fond turnira bio je 500.000 „zelenih“ novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari