Posle vanrednih lokalnih izbora održanih u nedelju u Vukovaru, u Gradskom veću toga grada ojačala je desnica i stranke srpske zajednice. Koalicija desnih stranaka oko HDZ dobila je 10, Glavašev HDSSB, koji je prvi put nastupio na izborima u Vukovaru, dobio je jedan, koalicija oko Socijaldemokratske partije pet i koalicija tri srpske stranke – SDSS, SNS i NSS – takođe pet odborničkih mandata i 21 odsto glasova.

Mada o toj koaliciji još nema govora, može se pretpostaviti saradnja koalicije oko HDZ i HDSSB, čime je desnici većina u Gradskom veću osigurana. Bez obzira na takav mogući razvoj događaja, Srđan Milaković, predsednik SDSS-a u Vukovaru, smatra da je sa 1.373 glasa više nego na prošlim lokalnim izborima politička pozicija srpske zajednice u Gradskom veću Vukovara apsolutno ojačana.

Kandidat HDZ Ivan Penava ide u drugi krug izbora za vukovarskog gradonačelnika sa 47,43 odsto glasova ili 1.500 glasova više od dosadašnjeg gradonačelnika Željka Saba, kome su glasači, i pored nekoliko sudskih postupaka koji se protiv njega vode, dali 36,42 odsto glasova. Mada se o tome još nije raspravljalo, niti je doneta bilo kakva odluka, Milaković smatra da su glasači kandidata srpske zajednice za gradonačelnika Vukovara Dragana Crnogorca, koji je dobio 11,21 odsto glasova, a naročito s obzirom na događaje iz poslednjih godinu i po, bliži Željku Sabou, iako se, kaže, ni on nije sasvim držao Ustavnog zakona u delu koji se odnosi na prava srpske zajednice. „Bitka između ova dva kandidata će biti teška“, kaže Milaković za Danas.

Ali čak i ako bi Sabo, čiji je stav prema poštovanju zakonskih prava srpske zajednice bio dosledniji, izgubio bitku sa Penavom, Milaković je siguran da to ne bi mnogo promenilo u novoosvojenoj poziciji srpske zajednice u Gradskom veću. Milaković tvrdi da dominacija desnice na izborima za Veće neće toliko u drugom krugu uticati na izbor gradonačelnika koliko će rezultat izbora za gradonačelnika uticati na konstituisanje Gradskog veća. „Do preslagivanja glasova unutar nekih političkih opcija je došlo, ali koliko se promenilo teško je reći. Za nas se promenilo mnogo – mi smo vratili svoje birače – sa 1400 glasova na prošlim došli smo do 2.793 glasa na ovim izborima, to je za nas izuzetno značajan uspeh“, kaže Milaković i dodaje da se u Gradskom veću na listama drugih stranaka nalaze još dva pripadnika srpske zajednice – jedan u HDZ-u , jedan u SDP-a.

Većina u Gradskom veću koja visi na jednom odborničkom mestu, za Milakovića je dokaz da stranke srpske zajednice treba dalje da rade kako bi na stranu srpske političke opcije vratile sve odbornike srpske nacionalnosti. „Bez obzira ko bude gradonačelnik i ko bude imao većinu u Gradskom veću, mi sada iza sebe imamo izuzetno jak legitimitet i legalitet, pet odbornika i 2.793 glasa. I ako ne budemo činili direktnu većinu, očekujem da ćemo uticati na sve ono što se događa. Na žalost mi smo sve ovo vreme morali da budemo politički jaki da bi se pravni propisi, koji nam garantuju prava, primenili, jer ih država sama po sebi i jedinica lokalne uprave, iako bi to morali, ne primenjuju“, kaže Milaković i dodaje da su proteklih šest godina pokazale da srpska zajednica bez vlastite političke opcije i snage ne može funkcionisati u gradu Vukovaru, bez obzira na to koja politička opcija bila na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari