Desničari na otvaranju izložbe „Duša Srebrenice“ 1Foto: N1

Petnaestak mladića okupilo se na pozive desničarskih grupacija upućenih preko društvenih mreža ispred Endžio haba u Beogradu, gde će večeras biti otvorena izložba fotografija „Duša Srebrenice“ sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića.

Kako je preneo N1, mladići u crnoj odeći su ispred Endžio haba u Dobračinoj ulici, koju je blokirala policija, skandirali osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pevali nacionalističke pesme, ali, dodaje se, osim toga nije bilo drugih incidenata.

Organizator izložbe je Inicijative mladih za ljudska prava, a programski direktor te organizacije Ivan Đurić izjavio je na otvaranju da je odnos srpskog društva prema Srebrenici „duboko pogrešan“ i „jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata, koja se sve više steže nacionalističkom propagandom, slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida i ljudskih tragedija“, prenosi FoNet.

Kako FoNet navodi, Đurić je rekao da je ta izložba „simbol onoga što je najviše važno, a to su ljudski životi, njihove sudbine i te tragedije koje su oslikane na fotografijama“.

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao „jurišnicima srpskog sveta“ i istakao kako oni „ne bi trebalo da budu u fokusu“, pozivajući okupljene da „svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina“.

Urednik digitalnog magazina za dokumentarnu i uličnu fotografiju „Rain“ Ivan Čoko rekao je da se Poturović „srebreničkom tragedijom bavi na jedan vrlo direktan, neposredan, ali izuzetno emotivan način“.

On je ocenio da je Poturović „vešto zaobišao klišee kojima s emediji hrane samo tog 11. jula praveći stvari paradoksalnim“.

Čoko je Poturoviću dodelio fotografsko priznanje „Hrvoje Polan“.

Poturović je izjavio da je za njega velika čast što je dobio to priznanje „jer je to nagrada koju je dobio od ljudi iz Srbije“ i zahvalio se organizatorima i posetiocima izložbe.

Dobračina ulica, u kojoj se nalazi Endžio hab, bila je pre i tokom ceremonije otvaranja izložbe blokirana policijskim automobilima i kordonom policije, a grupa demonstranata uzvikivala je „Ratko Mladić“, „Srebrenica nije genocid“ i „Ne volim te Alija, zato što si balija“, prenela je agencija FoNet.

Izložba „Duša Srebrenice“ će biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13:00 do 19:00 časova, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Autor Midhat Poturović, koji je dobitnik više prestižnih fotografskih nagrada, rođen je 1985. u Sarajevu. S obzirom da je tokom rata bio dete, fotografije na izložbi su nastale u posleratnom periodu, nakon višegodišnjeg rada na pričama o srebreničkoj tragediji.

“Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Naša obaveza je da svakodnevno gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Ne smijemo biti žrtve sopstvene mentalne lijenosti u potrazi za istinom. Generacije mladih moraju da se bore protiv lošeg naslijeđa roditelja, društva i nakaradnog političkog sistema”, rekao je autor, preneo je N1.

Radovi Midhata Poturovića kojima želi da podstakne svest o važnim temama koje mogu da pokrenu pozitivne promene u društvu, te da navede na razmišljanje, probudi empatiju ili pruži nadu, izlagani su u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, SAD, Albaniji, Argentini, DR Kongu, Italiji, Turskoj, Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari