Na teritoriji Braničevskog upravnog okruga veliki je broj obolelih od opasne bolesti-dijabetesa, ili povećane koncentracije šećera u krvi, a među njima je i veliki broj žena.

Inače, žene s dijabetesom tipa 1 imaju 37 odsto veći rizik za smrt nego muškarci s tom bolešću, objavili su australijski naučnici. U Srbiji trenutno od dijabetesa boluje 600.000 pacijenata a svake godine se broj obolelih povećava.

U Braničevskom okrugu žene, takođe, češće obolevaju od dijabetesa. Prema podacima prikupljenim od oko 200.000 ljudi za potrebe 26 ranijih studija, žene s dijabetesom tipa 1 su imale i 44 odsto veći rizik za smrt od bolesti bubrega.

U Braničevskom okrugu ima oko 2.000 registrovanih pacijenata obolelih od dijabetesa. Kako je svojevremeno izjavila dr Biljana Manić iz Savetovališta za dijabetičare Doma zdravlja Požarevac, broj obolelih građana od dijabetesa je mnogo veći ali nisu u mogućnosti da se leče jer nemaju zdravstvenu knjižicu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, žene takođe prednjače po broju obolevanja od dijabetesa u odnosu na muškarce na teritoriji Braničevskog okruga. Posmatrajući po opštinama, situacija je drugačija u Požarevcu i Žabarima, u kojima ima više obolelih muškaraca.

Među deset vodećih uzroka smrtnosti kod žena u Srbiji, dijabetes zauzima sedmo mesto.

Takođe, učestalost dijabetesa tipa 1 kod dece mlađe od 14 godina se od 1989. godine povećava za tri odsto godišnje. Inače, reč je o autoimunoj bolesti koja uništava ćelije pankreasa koje su neophodne za proizvodnju insulina.

Dijabetes tipa 1 povećava rizik za smrt kod oba pola, ali se čini da tu bolest teže podnose žene, jer je njima zbog promene nivoa hormona teže da održavaju potrebnu koncentraciju šećera u krvi pomoću inekcija insulina.

Stručnjaci podsećaju da je dijabetes tipa 1 najteži oblik šećerne bolesti i nastaje jer ćelije pankreasa (beta ćelije) u veoma maloj količini proizvode ili uopšte ne proizvode insulin. Može nastati u svim starosnim dobima, ali u najvećem broju slučajeva se sreće kod dece i mladih. Terapija insulinom se primenjuje od prvog dana, a stroga (samo)kontrola, dijeta i fizička aktivnost su obavezni deo terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari