Dik Marti: Trudio sam se da ne odem u Srbiju, pokušavao sam da se klonim politike 1Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope za zločine OVK Dik Marti izjavio je, za Radio Televiziju Švajcarske, da je ćutao 18 meseci da mu je ugrožen život jer je poštovao, možda i previše, saveznu pravosudnu vlast.

Međutim, kako je rekao, pritisak na njegovu porodicu, a posebno unuke, bio je prevelik.

Marti je pre nekoliko dana izjavio da je pod visokom policijskom zaštitom od decembra 2020. godine i da mu je rečeno da mu je život ugrožen od strane „nekih krugova srpskih obaveštajnih službi“, a krajnji cilj je bio, kako se navodi, da Srbija optuži Albance za njegovu likvidaciju.

U novom interjvuu, koje prenosi Kosovo onlajn, on je poručio da apsolutno postoji koincidencija između pretnji koje su mu stigle i podizanja optužnica protiv nekadašnjih lidera OVK što, kako kaže, nema veze sa njim.

„To nema nikakve veze sa mnom, iako je tačno da sam ja bio taj koji je pokrenuo ovaj proces, ali 2010. godine. Podizanje optužnice protiv Tačija je pokrenulo ovaj cinični i perverzni scenario nekih srpskih nacionalističkih ekstremista koji delimično zauzimaju mesto u srpskim tajnim službama i institucijama kako bi diskreditovali Kosovare eliminacijom Martija. U tom slučaju svi bi verovali da su Kosovski Albanci počinili to delo nakon 11 godina kampanje protiv mene”, rekao je Marti, prenosi albanski Nacional.

On je podsetio da je nakon Tačijevog hapšenja albanska štampa počela da ga targetira, a čak i u albanskom parlamentu upućene su reči mržnje prema njemu.

Inače, Marti je autor izveštaja iz 2010. godine na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se trenutno sudi liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakušu Krasnićiju.

Marti je u jučerašnjem intervjuu poručio da je godinu dana upozoravao Švajcarsku da pripremi teren za reakciju javnosti.

„Pre godinu dana upozorio sam vlast da pripreme teren za to kako će javno reagovati, jer sam pre ili kasnije znao da će se to plasirati u medijima. U našoj kući već četiri meseca imamo sve timove za sprovođenje zakona, uključujući i obaveštajne“, dalje je naveo.

Na pitanje o njegovoj saradnji sa Srbijom i kritikama da je „postao plen ruske i srpske propagande“ navodi da je pokušao da nikada ne ode u Srbiju.

„Univerzitet u Beogradu me je nekoliko puta zvao. Moja knjiga je prevedena na „srpsko-hrvatski jezik“. Trudio sam se da nikada ne odem u Srbiju, jer sam uvek pokušavao da se klonim politike“, poručio je Dik Marti.

Te tvrdnje je Bezbednosno informativna agencija (BIA) najoštrije osudila i demantovala kao “maliciozne”.

Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, istakao je za Danas da nema razloga da Srbi, odnosno srpske bezbednosne službe, prete Diku Martiju, nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari