Predsednik Odbora za spoljnu politiku italijanskog parlamenta Lamberto Dini izjavio je juče u Skoplju da će Grčka biti izolovana ukoliko stavi veto na prijem Makedonije u NATO.
Dini, koji je u okviru misije NATO posetio makedonski parlament, izjavio je da se „za Italijane ova zemlja zove Republika Makedonija“.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku italijanskog parlamenta Lamberto Dini izjavio je juče u Skoplju da će Grčka biti izolovana ukoliko stavi veto na prijem Makedonije u NATO.
Dini, koji je u okviru misije NATO posetio makedonski parlament, izjavio je da se „za Italijane ova zemlja zove Republika Makedonija“. Makedonija i Grčka vode spor u UN o upotrebi ustavnog imena Republike Makedonije. Grčka osporava naziv zbog njenog istoimenog regiona na severu zemlje.
Dini, bivši premijer i ministar spoljnih poslova Italije, smatra da je za bržu integraciju Makedonije u evroatlantskim strukturama potrebno ujedinjenje svih parlamentarnih političkih partija. Francuski ambasador u Makedoniji Bernar Valero smatra da Grčka i Makedonija što pre moraju da nađu uzajamno prihvatljivo rešenje za ime Makedonije.
Valero je taj stav izneo u razgovorima sa državnim sekretarom ministarstva spoljnih poslova Makedonije Igorom Ilievskim. Makedonija je zatražila da Francuska zvanično pojasni svoju poziciju o razlikama koje Grčka i Makedonija imaju oko imena, nakon nedavne posete grčke ministarke spoljnih poslova Dore Bakojani Parizu.
„Francuska podržava rešenje koje će uzajamno biti dogovoreno između makedonske i grčke strane, a svaki predlog koji je doprinos u tom pravcu je dobrodošao“, rekao je u Skoplju Valero.
Ministar spoljnih poslova Makedonije Antonio Milošoski je pre desetak dana, baš u vreme kada je Bakojani bila u Parizu, odložio posetu francuskoj prestonici zbog operativnog zahvata vezanog za korekciju vida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari