Američki ambasador u Libiji Džon Kristofer Stivens (52) i još trojica diplomatskih predstavnika SAD ubijeni su u utorak uveče u napadu na američki konzulat u Bengaziju, potvrdio je juče predsednik SAD Barak Obama, koji je ujedno osudio „sramni napad na konzulat“.


„Iako su SAD protiv svih oblika vređanja religijskih uverenja drugih, moramo otvoreno ustati protiv ovakve vrste nasilja koje je odnelo živote naših službenika“, rekao je Obama ističući da je „Kris bio hrabar i primer pravog diplomate. Tokom libijske revolucije, nesebično je služio zemlji i libijskom narodu u misiji u Bengaziju i podržavao libijsku tranziciju kao demokratiji“.

Svedoci navode da se najpre čula jaka eksplozija, a potom je usledila pucnjava koja je trajala 45 minuta. Prema nekim navodima, Stivens se ugušio od gasa nakon eksplozije. U napadu je učestvovalo 20 osoba koje su opkolile kompleks oko konzulata. Jedna od zgrada je potpuno uništena.

Okidač za napade na diplomatska predstavništva SAD u Libiji i Egiptu bilo je emitovanje filma „Nevinost muslimana“ izraelsko-američkog režisera Sema Basilea (56), u kojem se, kako se navodi, ismeva i vređa prorok Muhamed. Sporni film, koji je koštao pet miliona dolara, prema rečima autora predstavlja pokušaj „da se skrene pažnja na hipokriziju u islamu“. Kap koja je prelila čašu jeste i činjenica da je film promovisao Teri Džons, u muslimanskom svetu omraženi sveštenik sa Floride, poznat po spaljivanju Kurana.

Obama je naredio da mere bezbednosti u diplomatskim predstavništvima SAD širom sveta budu podignute na najviši nivo. Prema libijskim izvorima, napadači na konzulat su pripadnici islamističke grupe Ansar al Šarija, bliski ideologiji Al Kaide, a deluju na istoku Libije. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton oštro je osudila nerede i ukazala da je razgovarala sa libijskim predsednikom Mohamedom Jusufom al Magarifom, koji se izvinio SAD zbog napada, u cilju koordinacije napora i zaštite Amerikanaca u toj zemlji. „SAD osuđuju sve napore kojima je cilj nipodaštavanje religijskih verovanja drugih. Ali, biću jasna, to ne opravdava nasilne akte ove vrste“, kazala je Klintonova.

Ambasador Kristofer Stivens je prvi diplomatski predstavnik SAD koji je stradao tokom službe u protekle dve decenije. Bio je cenjen među libijskim pobunjenicima zbog svoje podrške borbi u cilju svrgavanja Gadafija.

Nasilje u Bengaziju usledilo je nakon protesta u susednom Egiptu gde je više od 2.000 ljudi opkolilo zgradu ambasade SAD i palilo američke zastave. Jedan mladić popeo se čak do jarbola gde je okačio crni barjak na kojem je belim slovima ispisano „Nema boga. Muhamed je njegov vesnik“, što je uobičajena parola koju koriste konzervativne islamističke grupe širom sveta. Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da vlada snosi punu odgovornost za zaštitu stranih ambasada na egipatskom tlu.

Još nije poznato u kojoj meri će kratka invazija na američku ambasadu u Kairu, jednom od najvećih diplomatskih zdanja u svetu, naneti štetu američkim odnosima sa novoformiranom islamističkom administracijom u Kairu. Stanje u egipatskoj ekonomiji je u nezavidnoj poziciji, a predsednik Mohamad Morsi se svojski trudi da dokaže da njegove moćne pristalice iz Muslimanskog bratstva žele da budu pouzdan partner Zapada. Pre dve nedelje tim američkih diplomata pregovarao je o uslovima pod kojima bi SAD mogle da oproste prvu tranšu duga od milijardu dolara. U trenutku napada u utorak u Kairo je stigla delegacija od stotinak američkih biznismena čiji je cilj da razmotre investicionu klimu u postrevolucionarnom Egiptu. „Ovo nije nešto sa čim će Muslimanska braća biti naročito zadovoljna“, kaže Majkl Hana, egipatski stručnjak u Njujorku. „Trenutak nije baš pogodan ni za jednu stranu“, rekao je Hana za Volstrit džurnal.

Film finansirali jevrejski donatori

U delovima filma, koji ovih dana cirkuliše internetom, prorok Muhamed je prikazan ne samo kao čovek od krvi i mesa, već kao homoseksualac, koji se zalaže za ropstvo dece i vanbračni seks a sve u ime vere. Autor filma Sem Basile navodi da je islam „kancer“. U telefonskom intervjuu sa nepoznate lokacije kazao je da je od 100 jevrejskih donatora sakupio neophodnih pet miliona dolara za snimanje dvočasovnog filma u kojem igra 60 glumaca. Promovišući film, sveštenik Teri Džons istakao je da film nema za cilj da napada muslimane, već da prikaže destruktivnu ideologiju islama. „Film na satiričan način otkriva stil života proroka Muhameda“, tvrdi Džons.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari