Diplomci Pravosudne akademije bez funkcija 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Državno veće tužilaca (DVT) je prihvatilo inicijativu Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) da se formira komisija u vezi sa svršenim polaznicima Akademije koji ni nakon više godina od završetka zvanične obuke za sudije i tužioce nisu izabrani na pravosudne funkcije.

Predsednik AKPA Siniša Trifunović je naveo da je problem nastao kada je većina polaznika napustila ranija radna mesta sudijskih i tužilačkih pomoćnika i advokata, a potom upisala Pravosudnu akademiju u želji da se dodatno obrazuje.

On je dodao da su po završetku praktične obuke polaznici ostali zanemareni, bez stalnog radnog odnosa, jer zakonski propisi u vreme njihovog upisa nisu ostavili mesta mogućnosti da ovi mladi pravnici ne budu pravosudni funkcioneri.

Paradoksalno je to što će ustavnim izmenama Pravosudna akademija postati uslov za izbor, a pre stupanja na snagu tih izmena imamo situaciju da se završena dodatna obuka u procesu izbora ne ceni adekvatno, izjavio je Trifunović.

AKPA smatra da izbor na funkcije ne bi bio na štetu sudijskih i tužilačkih pomoćnika, jer upražnjenih mesta ima mnogo, a Pravosudna akademija bi budžetski bila rasterećena i omogćena da novčana sredstva umesto u plate svršenih “akademaca” usmeri u podizanje kvaliteta obuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari