Direktor KBC "Zemun": Situacija sa korona virusom značajno bolja, ali nema opuštanja 1Foto: kbczemun.bg.ac.rs

Direktor Kliničko-bolničkog centra „Zemun“ Dragoš Stojanović izjavio je danas da je situacija sa korona virusom značajno bolja, ali da sa kovidom nikada nema opuštanja.

„Nikada nema opuštanja, moramo biti na oprezu i treba da se pridržavamo svih mera. Situacija je značajno bolja, u Batajnici je trenutno 330 pacijenata, na raspiratorima je takođe duplo manje najtežih pacijenata. To su sve dobri pokazatelji i nadamo se da će biti sve bolje“, rekao je Stojanović za RTS.

On je naveo da je optimista i da se nada da ćemo sa smanjenjem broja zaraženih i hospitalizovnih uskoro izaći iz kovid sistema.

Kliničko-bolnički centar „Zemun“ bio je od 20. marta 2020. godine u crvenoj zoni do maja prošle godine, a od tada radi u zelenoj zoni sa trijažnom ambulantom za kovid pacijente.

„I poslednjem talasu kroz trijažnu ambulantu je prošao veliki broj zaraženih, ali je manji broj bio za hospitalizaciju. Najčešće su to bili ljudi koji su duže čekali i lečili se kod kuće ili stariji osobe koje imaju i pridružene bolesti. Ipak svega oko 10 odsto je sa pregleda iz trijažnog centra slato u bolnice“, rekao je Stojanović.

Što se tiče nekovid pacijenata koje sada zbrinjavaju, Stojanović kaže da primaju hitne pacijente, traume i politraume, imaju neurohiruške i ortopedsko hiruške intervencije, ali sve češće imaju pacijente sa postkovid komplikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari